Donald Trump rasar mot de som knäböjer under nationalsången


Den nordamerikanska proffsidrotten är på väg att återupptas med ishockeyligan NHL, basketligan NBA och baseballigan MLB runt hörnet. I takt med att Black lives matter-rörelsen växer sig allt starkare har många idrottsstjärnor tagit politisk ställning.

I återstarten av fotbollsligan MLS, herrarnas proffslig i USA, har spelarna valt att protestera med knutna nävar och knäböjningar.

Något som den amerikanske presidenten Donald Trump helst slipper se.

”Jag ser fram emot direktsänd idrott, men varje gång jag ser en spelare gå ner på knä under nationalsången är det en signal om grov respektlöshet mot vårt land och flagga. Då är matchen över för mig!”, skriver han på Twitter.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1285520982648729600

En gammal konflikt mellan Trump och spelare

Trump har svingat mot knäböjandet tidigare. Det tog sin början 2017 när Colin Kaepernick knäböjde för att protestera emot polismaktens övervåld mot svarta amerikaner – och han fick flera andra spelare att ta efter hans exempel. 

Trump blev rasande och menade att spelarna antingen skulle sparkas eller stängas av utan lön. 

”NFL-spelare är i gång och knäböjer när de borde stå upp, stolta, för nationalsången. Flera spelare från olika lag vill visa hur arga de är på något som de flesta inte kan förklara. De tjänar en förmögenhet på att syssla med något de älskar”, skrev Trump 2018.  

”Var glad, ta det lugnt! En football-match, som supportrarna betalar så mycket pengar för att se, är inte rätt plats för en protest. Det mesta av de där pengarna går till spelarna ändå. Hitta ett annat sätt att protestera. Stå upp för nationalsången eller stängs av utan lön!”. 

Så sent som i juni i år slopade NFL och det amerikanska fotbollsförbundet det förbud som funnits mot att knäböja under nationalsången. Även då skrev Trump att att han skulle ”slå av tv:n” om han såg det. 

expressen

Related posts

lämna en kommentar