Diago Maradona har gjort dottern arvlös – efter dödsryktet


Vi minns alla ”guds hand” och dopingavstängningen 1994. Också efter karriären har argentinarens liv varit fullt av både med och motgångar. Han har haft problem med droger och övervikt, har varit nära döden vid ett flertal tillfällen. Framför allt år 2000 då läkarna upptäckte att bara 38 procent av hans hjärta fungerade.

Den där dagen 2007 berättade radiostationen Del Plata i ett telegram Maradona omkommit i en trafikolycka. Men så kom samtalet.

– Diego här. Döda pratar inte, och jag känner mig mer levande än någonsin. Jag ska diskutera detta med mina advokater.

Men det är inte bara med radiostationer som Maradona bråkat. I vintras var det dottern Giannina som antydde att fotbollsikonen var på väg att dö – något som ledde till ett vilt raseriutbrott från pappa Diego. Hon uppmanade folk att be för honom. Han svarade med att göra dottern arvslös.

– Allt jag har att säga är att jag inte kommer att lämna efter mig någonting – jag kommer att skänka bort allting. Allt som jag har tjänat i mitt liv kommer jag att donera, sa Maradona och avslutade:

– Jag mår väldigt bra, väldigt bra. Tack så mycket.

Som om det inte vore nog där medgav Maradona i våras att han har är pappa till tre hemliga barn – på Kuba.

– Tre till så har han hel startelva, ska Giannina ha sagt enligt tidningen Olé.

Dyrkades av fansen

Sedan tidigare visste omvärlden att Maradona hade fem barn, med fyra olika kvinnor.

Barnen ska ha kommit till världen mellan 2000-2005 då Maradona tillbringade mycket tid i Kuba för att behandlas för drogmissbruk. 

För att återgå till fotbollen är ikonen sedan i september i fjol tränare för det argentinska ligalaget Gimnasia y Esgrima La Plata. Sin första match med huvudansvar såg han från en fåtölj vid sidlinjen. Ett märkligt beteende som dock förefall vara ett succérecept. Maradonas mannar vann med 4-0 och han tränar än i dag laget.

Som spelare nådde han toppen i och med VM-guldet 1986 då Maradona utnämndes till turneringens bäste spelare. Han hade dock redan vid övergången till Barcelona två år tidigare fått smeknamnet ”den nye Pelé.

Under mitten av 80-talet utvecklades Maradona snabbt till fotbollens obestridde megastjärna. Napoli slog transferrekord när de betalade 65 miljoner kronor för hans signatur och vad som då var tidernas dyraste övergång.

I den syditalienska staden blev han dyrkad närmast som en gud. Napoli som aldrig tidigare vunnit ligan tog två scudetto med Maradona i laget – men kanske var det här kändisskapet gick honom åt huvudet.

Ny dokumentär om Maradonas liv

Privatlivet blev allt mer kaotiskt, och inte nog med att han började missbruka narkotika. Maradona misstänktes även ha täta band med den napolitanska maffian, Camorran. 

Med förhoppning om att en svunnen hjälte skulle ge nationen ett nytt glädjerus presenterades Diego Maradona 2008 som ny förbundskapten för Argentinas landslag. Med vissa svårigheter kvalade laget in till Världsmästerskapet i fotboll 2010. Men resan skulle ta slut kvartsfinal mot Tyskland – ett misslyckande som ledde till att Maradona fick sparken en kort tid senare.

Många beskriver än i dag Maradona som en kaotisk figur. Regissören bakom den Oscarsbelönade Amy Winehouse-dokumentären från 2015, Asif Kapadia, förklarar i en dokumentär med samma namn.

Dokumentären är en berättelse om en trasig hjälte baserad på arkivmaterial, intervjuer och tidigare osedda hemmafilmer. Dokumentären tar oss från hårda uppväxten utanför Buenos Aires till den plötsliga berömmelsen, via pressen att prestera, till masshysterin och sårbarheten. 

Expressens Maria Branders recension:

”Maradona borde ha varit en saga om den fattige pojken som fick hela kungariket. Istället slutade allt i smuts, hat och tragik. Det finns en sorg där som spiller över på hela mänskligheten”.expressen

Related posts

lämna en kommentar