Smärtan i örat visade sig vara en levande spindel – Gävleläkaren: “Det är jätteovanligt”


Agnetha Sawelin-Söderlund hade upplevt problem med hörseln hela försommaren och dessutom haft ont i ena örat under en längre tid. Smärtan ökade kraftigt under torsdagen och hon misstänkte både öroninflammation och vaxpropp.

– Det började liksom rusa och gjorde väldigt ont, så jag tog en tops för att försöka lätta på smärtan. Då blev det lite bättre för en stund, berättar Agnetha Sawelin-Söderlund.

Men smärtan kom tillbaka och Agnetha Sawelin-Söderlund topsade då örat ännu en gång. Det var då hon fick den otäcka överraskningen.

– Då kom spindeln ut på topsen. Jag trodde först att den var död, men när den började röra på sig skrek jag rakt ut!

Hon klämde ihjäl spindeln med topsen, men började snabbt oroa sig över om det fanns mer kvar i örat.

– Tänk om den lagt ägg! Jag körde en kur under natten för att ta bort allt som kan tänkas vara kvar.

När hon skrev om händelsen på Facebook var det knappt någon som trodde henne.

– De frågade om jag hittat på, eller om jag skojar. Ingen verkar ha upplevt något liknande.

Typiskt nog är det inte första gången något liknande händer Agnetha Sawelin-Söderlund. För trettio år sedan häpnade hon sjukvårdspersonalen genom att ha en liten fluga som fastnat i örat.

– Den satt och trummade i örat. Jag minns att alla sjuksköterskor ville kolla i örat på mig. Det är så typiskt, att det är mig alla konstiga saker ska hända.

Efter incidenten med flugan har hon dessutom ofta tagit till extra säkerhetsåtgärder när hon vistas utomhus, såsom bomull i öronen. Hur spindeln har kommit in där är därför ett mysterium.

– Jag borde ju ha känt det tycker jag. Det känns som science-fiction, att ha något levande inuti kroppen.

Peter Stammler, öron-näsa-halsläkare på sjukhuset i Gävle, försäkrar om att det är oerhört sällan insekter kryper in i öronen på människor.

– Det är jätteovanligt, under mina 25 år yrket har jag bara varit med om det några enstaka gånger.

Det är dock ingenting farligt om det skulle ske, eftersom det inte finns några farliga insekter i Sverige.

– Det är mest bara obehagligt för personen som utsätts. Men man bör alltid söka hjälp av läkare, då det riskerar att bli infektioner om man själv sticker in något i örat. Vi brukar rekommendera att man inte petar i örat med något som är mindre än en armbåge, säger Peter Stammler.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar