“Gått prestige i det här”


I nästan 20 år har Kenneth Norberg bott hos Gavlegårdarna och samlat köpoäng och han kunde därför knipa en av de nybyggda lägenheterna i Sörby. Han såg framför sig en bra bostad där han skulle kunna bo på äldre dagar. En där han och katten lätt kunde gå in och ut.

– Jag är snart 50 år och tänker på framtiden, man vet inte hur pigg man kommer att vara, säger Kenneth Norberg.

– Det är klart att jag känner mig lurad.

När han flyttade in förra sommaren var det dock inget han sa till om direkt. Han tänkte att annonsen som beskrivit bostaden ändå var borttagen och att det skulle bli svårt att bevisa hur den faktiskt marknadsförts.

Dessutom hade inga av hans grannar i markplan klagat så vitt han visste, utan alla verkade nöjda och glada med sina nya boenden.

– Men så pratade jag med några som sa att jo, det hade stått så i deras fall också, att de egentligen skulle ha altan, och att de tyckte att det var väldigt dåligt.

Kenneth Norberg pratade även med sin granne en våning upp och fick veta att han hade en hundralapp billigare hyra i månaden trots att lägenheterna var lika stora. När Kenneth Norberg frågade Gavlegårdarna om orsaken fick han höra att det var för att hans egen bostad låg i markplan och då får man vara beredd att betala lite mer.

– Men den har ju ingen uteplats sa jag, men det spelade ingen roll sa de.

En dag kom Hyresgästföreningen och knackade på. Kenneth Norberg bestämde sig att bli medlem och berättade om sitt ärende och hörde efter om han kunde få hjälp. Det ledde till att han fick en återbetalning av felaktigt hyrespåslag för altan. Samtidigt fick han hyran sänkt med hundra kronor i månaden.

– “Det är byggt så här”, säger de och menar att det inte går. Jag tänker att det ärligt talat inte skulle ta mer än 20 minuter att ordna men att det gått prestige i det här.

Från det kommunala bostadsbolagets sida medger man att man först använde ordet uteplats om de balkonger som sedan byggdes på Granitvägen, “ett olyckligt begrepp som kan betyda olika saker för olika personer, vilket vi tar till oss när vi ska beskriva framtida projekt”.

– Däremot är ytan precis densamma nu som den var på ritningen från första början och det har aldrig stått att man ska ha tillgång till gården härifrån, säger Niclas Lind som är förvaltningschef på Gavlegårdarna.

Går det inte att bygga om balkongerna till altaner?

– Vi har haft en intern grupp som tittat på det här, där bland andra projektchefen ingått, som kommit fram till att vi inte kommer att göra några förändringar. Det är inte rimligt att behöva höja marken i hela området och det är inte heller vad vi har bygglov för, säger Niclas Lind.

Går det inte bara att ta bort balkongräcket och göra en trampsten i blomrabatten framför?

– Jag kan inte uttala mig om det utan kan bara konstatera att byggnadstekniskt kunniga bedömt att vi ska ha kvar balkongerna. Däremot kan Kenneth Norberg få sina köpoäng tillbaka om han skulle vilja byta boende. Tidigare har vi ju också återbetalat och justerat hans hyra.

Kan han inte bara få ta bort sitt balkongräcke – det är ju det han vill?

– Vissa saker blir säkert bra för den enskilda individen men andra blir bra för allmänheten. Här har gruppen som tittat på det här kommit fram till att det inte är en bra lösning, säger Niclas Lind.

I andra hus som Gavlegårdarna byggt i samma bostadsområde har de boende i markplan altaner.

– Jag vill verkligen skicka med en uppmaning till de som ska flytta in på Läkeroltomten där Gavlegårdarna bygger att kolla först så att de får det som de står att de ska ha, säger Kenneth Norberg.



arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar