Frida Karlsson tränar med pojkvännen William Poromaa inför nästa säsong


Frida Karlsson gjorde succé i VM i Seefeld 2019. 

Därefter krossade hon alla i säsongsupptakten i Bruksvallarna nästa vinter men i världscupen i Ruka blev det tuffare. Den 20-åriga Frida Karlsson lyckades inte alls svara upp emot de högt ställda förväntningarna och var långt ifrån pallplatser.

Därefter tvingades hon till en ofrivillig timeout på grund av hälsoproblem och kom inte tillbaka förrän i februari.

När hon kom tillbaka gjorde hon det med besked. Karlsson vann tremilen i Lillehammer innan coronaviruset ställde in resten av säsongen.

Nu laddar hon inför en ny säsong med högt ställda förväntningar – och tränarna ska se till att problemen från förra säsongen inte upprepas.

– Man måste ha det i åtanke, att det inte blir ”too much”. Det handlar inte bara om träning, utan att allt runtomkring blir på en bra nivå. Det är mycket som tar energi, säger damlandslagets tränare Magnus Ingesson.

Per Nilsson om Frida Karlssons träning

Även Frida Karlssons personlige tränare Per Nilsson lägger stor vikt vid att vara försiktig i träningen.

– Det gäller att hålla koll, med tanke på hur fjolåret var, så att det blir en bra balans, säger Per Nilsson.

– Nu har vi kört i 4,5 månader men det är fem månader kvar till tävlingsstart så man måste vara uppmärksam hela tiden. Träna bra och inte vara för het på gröten men inte vara för passiv heller. Balansen och att ”monitorera” det man gör har varit nyckelord i år.

Får du stoppa henne ibland om hon är för ivrig?

– Så är det med alla de här som är duktiga, Ebba och Frida och allihop. De har sånt självdriv så det är en stor roll som tränare att se till att lägga på lagom. De är ju grymma på att bara köra på.

”Det vet jag inte om jag tror på”

I och med coronapandemin har landslaget ännu inte samlats för några gemensamma läger. Åkarna har i stället fått träna individuellt eller tillsammans med andra åkare som bor nära. Frida Karlsson har kört med pojkvännen William Poromaa.

– Det känns som att många har trivts med det. I en period i alla fall, men man börjar väl längta efter att testa sig mot andra. Men jag tror det har varit nyttigt för många, säger Per Nilsson.

Frida Karlsson tränar många pass tillsammans med William Poromaa.

– De har lite olika upplägg så de tränar inte alla pass tillsammans men det är honom hon har tränat mest med det här året, säger Nilsson.

Vilka pass passar att köra tillsammans?

– Allihop egentligen. Han är starkare men inte så mycket starkare. De får hjälpa varandra med luftmotstånd och sånt. Om de springer eller åker rullskidor klarar hon nästan av att hänga med så det tror jag har varit bra.

Vad har Frida för förhoppningar inför vintern?

– Att bli bättre själv är det viktiga och hon vet om att hon har kapacitet att vara allra högst upp. Det är svårt med vallning och sånt men hon ska vara stabil där uppe runt topp 6-8. Sedan ska alla pusselbitar falla på plats för att man ska vinna men hon har inget resultatmål och det tror jag är klokt.

Per Nilsson fortsätter:

– Jag tror det är mycket fokus på sitt eget och att ha en hel fin säsong. Hon säger att hon inte tittar så mycket på de andra.

– Men det vet jag inte om jag tror på, tillägger han och skrattar.

LÄS MER: Kravet på stjärnorna: ”Måste klara av det”
LÄS MER: Svenska förklaringen – gör undantag i truppenexpressen

Related posts

lämna en kommentar