Ovanligt långa köer för att ta körkort i Gävle: “Jättetråkigt såklart”


Med semester och mycket ledig tid brukar sommaren innebära högsäsong för den som vill ta körkort. Men på grund av coronarestriktionerna har kötiden för att göra proven blivit ovanligt lång.

— Det är jättetråkigt såklart, man vill ju ta körkort på sommaren, säger Sarah Jönsson.

I nuläget kan man som privatperson inte få tid för teoriprov i Gävle förrän början av november. Orsaken är framförallt att man dragit ner antal platser i salarna där teoriproven skrivs. Sarah Jönsson bokade för flera månader sedan för att vara säker på att få en.

— Ja, jag hade väldigt tur med en lärare som redan i april bokade prov åt mig nu i juli.

Nyligen ändrade Trafikverket reglerna som gör att man måste ha sitt teoriprov godkänt innan man kan göra sitt körprov. Något som ställt till det för dem som kuggar sitt teoriprov. Detta blir extra aktuellt för Gävlebor då Gävle är den stad där näst flest personer kuggar sina teoriprov. Här klarar endast 39 procent teoriprovet.

Sarah klarade sitt teoriprov och förklarar att det var en stor lättnad.

— Jag tror jag hade gjort 30 provtest och jag satt länge under provet och funderade om jag verkligen borde lämna in. Men det gick ju bra till slut.

Evelina Hedström jobbar på trafikskolan Ansan’s och upplever att många av hennes elever har börjat söka sig till andra städer för att få tid

— De reser ju runt för att få tid. Nyss var det en som lyckades få en tid 26 augusti i Stockholm.

Evelina tycker dock att det finns en positiv aspekt av den långa väntetiden.

— På ett sätt är det lite skönt för oss för då blir det inte samma stress hos eleverna. De får god tid till att göra sig redo för proven.

Regeringen beslutade nyligen att göra det enklare att söka körkortslån via CSN. Ansökningsprocessen anses vara onödigt komplicerad och reglerna restriktiva. En av förändringarna kan bli att personer som beviljats lån, men inte kunnat utnyttja lånet, tillåts söka på nytt.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar