Olyckor ökar när fler nybörjare går till sjöss – här är grejerna man ska tänka på


I botten av artikeln: Sju tips till dig som är nybörjare på sjön

Dagens besättning sitter på verandan vid Gamla Gerdavarvet med utsikt mot bryggan och dricker kaffe. Ulrika Wanner, Simon Green, Markus Andersson och Staffan Gullsby är fyra av de de åtta i Sjöräddningens tjänstgörande jourlag. De ska vara beredda för avresa från bryggan inom en kvart efter att larmet kommit in.

Omkring två-tre utryckningar görs i veckan, men kulmen har inte riktigt kommit än, tror teamet.

Har ni haft någon dramatisk utryckning i början på sommaren?

– Vi var nyligen ute efter en man nere i Lövstabukten som hade varit borta i 26 timmar. De hade lokaliserat honom med helikopter, sen fick en av våra båtar bogsera in honom. Han hade inte hittat in, bränslet var slut och telefonen hade dött, berättar Ulrika Wanner.

– Det är faktiskt inte helt ovanligt det här med att batteriet tar slut och sen är det anhöriga som blir oroliga och hör av sig. Bara för att man inte får kontakt betyder det inte att vederbörande är sjunken och borta, säger Staffan Gullsby.

LÄS MER: Bra flyt för båtbranschen – Peter har dubblat försäljningen: “Snart är båtarna slut”

I maj ökade sökningarna på Blocket.se efter begagnade båtar med 887 procent jämfört med föregående år.

– Det som ökade mest var lite billigare båtar och då kan det vara sådana som är eftersatta i sitt underhåll. Det behövs mer arbete med dem, men det kanske inte nybörjare tänker på, utan de åker ut ändå, säger Simon Green.

Intresset har avspeglat sig i antalet utryckningar för Sjöräddningssällskapet. I Gävle har uppdragen ökat med 38 procent hittills i år jämfört med samma period förra året. Simon Green berättar att det är större aktivitet på båtforum på nätet och tycker att det är roligt att fler intresserar sig för båtliv. Men det har också gjort att de fått mer att stå i.

– Vi får rycka ut oftare för att det är fler det går illa för. Är du ute i biltrafiken och det händer en olycka, då står du där du står, men får du motorstopp med en båt då är läget ganska kritiskt direkt.

Motor- och propellerhaverier är vanligast. Sen kan det inträffa grundstötningar, att batteriet dött eller att det har kommit vatten i bränslet eller motorn. Staffan Gullsby tycker att många underskattar svårigheterna med att köra båt och ger sig ut fastän de saknar kunskaper.

– Det är ju så att det finns saker under vattnet och att situationen kan ändras när man är ute. Att det kommer in dimma till exempel. Kunskapen om hur du navigerar och tar dig fram är ovärderlig, men det är många som skaffar sig den först längre fram.

Han tycker också att attityden kring alkohol är annorlunda än i biltrafiken och ser ett direkt samband mellan det och många olyckor.

– Väldigt många av de här drunkningsfallen från båt är med folk som har alkohol i kroppen. Många ser det som den sista friheten, men det kan ställa till med olyckor när omdömet sviktar.

Dessutom är det numera lika olagligt som i biltrafiken, poängterar han.

Aktörerna inom sjöräddningen i Sverige är många, men just Sjöräddningssällskapet har det som sitt huvudfokus. De är inblandade i 80 procent av all sjöräddning i Sverige. De finansieras av medlemsintäkter, gåvor och donationer.

– Om du är medlem kommer vi ut och assisterar dig i förebyggande fall. Om du kört slut på soppa eller tappat en propeller exempelvis. Har det gått så långt att det är sjönöd hjälper vi vem som helst, säger Simon Green.

Finns det någon Bermudatriangel härikring, som är extra svår att passera?

– Inte direkt, men sjöförhållandena i Gävlebukten är speciella, berättar Staffan Gullsby. Det är hyfsat lite skärgård och det trattar ihop vilket gör att det kan bli väldigt mycket konstiga vågor när vinden trycker på från nordost. Mellan Eggegrund och Gråsjälsbådan är det en stor rygg som går nere på botten och när vattnet trycker in där blir det väldigt höga vågor. Har man inte koll på det kan man faktiskt hamna väldigt fel.

LISTA: 7 tips till dig som är nybörjare på sjön

• Bär flytväst. Kan verka som ett överflödigt råd, men på andra stationer hos Sjöräddningssällskapet har de sett att fler undviker flytväst än tidigare. “Det är ju liksom nummer ett, köper du en båt så köper du en flytväst”.

• Kolla väderprognosen löpande. Det kan ändras fort på sjön och det är ofta det som överraskar och ställer till problem.

• Förbered dig med båtvett. Det krävs inget körkort för att köra båt, men genom att till exempel ta förarintyg eller läsa om båtvett inför att man ska åka kan man få värdefull kunskap om hur man navigerar, hur båten bör vara utrustad och reglerna för hur man ska bete sig på sjön. “Bara du gör något i förväg så att du är lite förberedd”.

• Ta med utrustning för sämre väder än det du åkte ut i. Det kan slå om snabbt på sjön och om det krävs en räddningsaktion kan det hinna bli sämre väder eller skymning. En väska med lite varma kläder är värdefull.

• Ta med mobiltelefon med vattentätt skydd och powerbank, för att försäkra dig om att du kommer att kunna ringa. “I den bästa av världar har man en VHF-radio ombord, då behöver man inte något specifikt nummer utan då hör alla som är i närområdet”.

• Installera SOS-appen på telefonen. Ringer du från den får de automatiskt din position skickad till sig, vilket förenklar sökandet väsentligt.

• Meddela någon på land vart du ska och hur länge du ska vara borta. Då kan de larma tidigare om man kommer bort och vet om ungefär var man ska söka.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar