“kunde aldrig tro att det vore möjligt”


I början på 2017 stod den anrika livsmedelsbutiken Tempo i Åmot vid ett vägval – antingen lägga ner butiken eller tänka om.

– Vi hade inte så många kunder och vi gick på knäna. Det var många kvällar man låg vaken och funderade på hur vi skulle kunna lösa framtiden, säger Anette Larsson, tidigare butikschef och nu medarbetare på Tempo i Åmot.

Butiken tog tag i saken genom att skicka ut ett brev till de 400 personerna som bodde i Åmotstrakten där de berättade hur illa ställt det var för butiken och att de riskerade att stänga ner om inte byborna började att handla mer på hemmaplan – och det fick en direkt effekt.

– Det fick en jättefart på en gång! Jag tror att folket började inse vad de höll på att förlora och vi fick en jättefin stöttning från byborna genom att de började handla mer frekvent hos oss, säger Anette.

Tempo kom på fötter igen och under våren 2020 kom ytterligare ett lyft för butiken – i och med coronaviruset.

– Först började vi annonsera ut att alla som är i riskgruppen häromkring kunde få kostnadsfri utkörning av oss. Därefter spånade vi vidare om vi inte kunde ta det ytterligare ett steg.

Butiken började då erbjuda sina kunder att boka hela butiken för sig själv innan öppning, vilket blev en succé.

– Man kan boka butiken 20 minuter åt gången. Detta erbjuder vi två timmar innan öppning två dagar i veckan, och det är nästan alltid fullbokat. Folk kommer från hela kommunen för att ta del av detta, säger Anette.

Nu är Tempo i Åmot utsedd till årets företagare i Ockelbo kommun 2020 av företagarorganisationen Företagarna, med motiveringen:

” Landsbygdsbutiken med framåtanda, nytänkande och service i fokus. Malin Wikholm är butikschefen som med personalen lyckats vända en negativ trend till en uppåtgående spiral”

Varför tror du att det är ni som vinner i år?

– Vi vinner för att vi gjort något speciellt och kunnat satsa på nya saker i och med corona. Vi har alltid varit kommunens doldis, men nu när vi har varit kreativa i dessa tider har vi blivit väldigt uppmärksammade vilket är jättekul, säger Anette.

Personalen på Tempo, som är fyra till antalet, har kämpat hårt under denna vår för att kunna erbjuda sina kunder bra service. Nu börjar de blicka framåt mot nästa mål.

– År 2025 firar butiken 100 år. För tre år sedan kunde vi aldrig tro att det vore möjligt, men nu ska vi med hjälp av Åmotsborna ta oss över det där 100-strecket, säger Anette.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar