Järnhandeln växte upp med familjen – Cesar och Helena har fullt upp sedan -94: “Barnen ingår i inventarierna”


– Du får vara beredd på att vi springer iväg, säger Helena Jorda.

Hon och maken Cesar håller öronen på dörrklockan. Ibland susar någon iväg bland skruvburkar och grästrimrar. Så har de gjort sedan de startade CH:s järn 1994.

– Cesar hade blivit av med jobbet. Han hade en byggfirma med sin bror och pappa, som drogs med när ett större bolag konkade i finanskrisen. Jag mammaledig med fyra barn under fem år. Det var svårt att få jobb, så vi startade företaget, säger Helena Jorda.

Först köpte de huset i början av Born, precis vid riksväg 80 som den hette då. När de kom på att de skulle ha järnhandel började de med att köpa in ett grundlager för 100 000 kronor.

I sju-åtta år gick alla pengar till att utveckla företaget. De lade bland annat till maskinuthyrning, verkstad, nyckelsmedja och gasdepå.

– Samtidigt har barnen sprungit här. När de blev större jobbade de extra ibland. Dottern Isabella jobbade senast i våras, säger Helena Jorda.

– Barnen ingår i inventarierna, säger Cesar Jorda med ett brett leende.

Idag har de två anställda: Marcus Johansson och Cesars bror Carmelo Jorda.

Läget vid vägen, som numera heter E16, är betydelsefullt. Det kommer kunder från runt om i Gästrikland och Dalarna.

– Vägen är vårt skyltfönster, absolut. Det är därför vi drar ut alla grejor på morgonen och drar in dem igen på kvällen. Det är mycket jobb men det fungerar, säger Cesar.

En ständig utmaning är att förutse vad folk kommer vilja ha, och vad de kommer tröttna på.

– Vi sålde mängder av hylsnyckelsatser förr, nu köper folk nya mopeder istället för att laga gamla. Samma med träslöjdsverktyg, gubbarna sitter inte vid svarven på kvällarna. Sotningsverktygen är osäljbara nu när folk slutat elda med ved, säger Cesar.

Att komplettera butiken med andra verksamheter har blivit ett sätt att klara sig när tiderna förändras.

– Ibland köper folk maskiner och verktyg. Sedan blir det lågkonjunktur och då vill de antingen hyra, eller reparera det de redan har. Vi behöver kunna göra allt, säger Helena.

Alla idéer har inte fungerat. Fiskeavdelningen blev ett överraskande fiasko.

– Vad vi än tog in så var det fel. Folk kom in, tittade på hyllan och sa ‘men du har inte det här’. Det var inte vår grej. Nu hänvisar vi alla som letar fiskeprylar till macken i Torsåker, säger Cesar.

– Vi hänvisar alltid till lokala företag. Det är viktigt att man hjälps åt i en liten kommun, säger Helena.

En framgångsfaktor, kanske den största, kommer fram mellan raderna: Familjen Jorda. När samma personer har stått bakom kassan i 26 år får det betydelse för kunderna.

– Det händer att någon kommer in och funderar: ‘Jag var här för 15 år sedan och fick hjälp av en som hette Cesar, han är inte kvar va’. Jodå, han står där borta, skrattar Helena.

När personerna i kassan i 26 år har varit gifta med varandra i 33 år, då har de hittat sitt sätt att driva företag ihop.

– Till saken hör att jag knappt kan läsa eller skriva. Jag har svår dyslexi, men jag får alltid hjälp med det. Alla människor är bra på olika saker. Om de får möjlighet att utveckla det, kan det bli bra, säger Cesar.

– Vi samarbetar med saker som ska skrivas. Sedan har vi flera leverantörer där Cesar är den enda som får göra beställningar på telefon, säger Helena.

Att de semestrar på varsitt håll beror helt enkelt på att någon av dem behöver vara på jobbet.

– När vi åker bort gör vi olika saker, det man själv tycker om, säger Cesar.

– Och så börjar jag sakna honom under de där två veckorna, säger Helena.

På frågan frågan om de väntar sig att barnen ska ta över företaget i framtiden, svarar paret med ett unisont och rungande nej.

– Det här är vår idé, inte deras. Om någon av dem hade haft ett brinnande intresse för det här, hade det varit en annan sak. Ingen av dem har visat såna tendenser. Dessutom har de ju sett hur mycket vi har jobbat i alla år, säger Helena.

Ja, de jobbar nästan jämt och de gillar nästan allt. Kunderna, mötena, utmaningarna och att lösa problem. De har flera år kvar till 65 – men det låter inte som de tänker gå i pension då heller.

– Jag har inte funderat på att sluta. Inte du heller, va? säger Cesar Jorda.

– Nej det tänker jag mig inte, men man får se. Vi tar dagen som den kommer, säger Helena Jorda.

CH’s Järn Aktiebolag

Startades 1994 av Cesar och Helena Jorda. Butiken ligger intill E16 vid Born i Hofors, mitt emot Ovakos södra port.

Omsättning: Har, enligt årsredovisningarna, haft en stadig försäljning på 7,3-7,7 miljoner kronor per år de senaste åren. Resultatet före skatt har blivit mellan 629 000 kronor och 794 000 kronor.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar