Titti Schultz passion för radio vilar aldrig – inte ens på semestern: ”Jag jobbar ständigt”


På den tiden Titti Schultz fortfarande sände ”Rix Morronzoo” hände det en gång att en främmande kvinna på tunnelbanan lutade sig fram mot henne för att berätta om den svenskundervisning hon en gång hade fått på SFI.

– Hennes lärare hade sagt att den dag eleverna kunde förstå ett helt avsnitt av vår morgonshow så kan de luta sig tillbaka i trygg förvissning om att de nu behärskade svenskan till fullo. ”Och det gör jag nu”, sade hon sedan, ler Titti Schultz.

– Jag förstår ju vad läraren menar, tre tjattriga typer i högt tempo och som talar i mun på varandra, det var nog inte så lätt att hänga med alltid för alla när vi höll på. När det gäller ”P4 Extra” så tänker jag mycket på det, på hur vi ska kunna vara relevant för alla personer.

Jag vill gärna bygga relationer med mina lyssnare. Det bästa som finns är när de hör av sig, vare sig de är nöjda eller missnöjda.

Det är just snabbheten som Titti Schultz älskar med att sända radio.

– Det är fortfarande det som är min passion – att saker och ting händer i stunden och att samtalet kan ta en helt ny vändning. Radion kan användas för att sprida viktiga nyheter och information, men man kan också bjuda in människor till de mest roliga och udda situationer, skratta tillsammans med lyssnarna och skapa en snackis. Och jag vill gärna bygga relationer med mina lyssnare. Det bästa som finns är när de hör av sig, vare sig de är nöjda eller missnöjda.

Ibland blir det såklart fel när det går fort, men åren har lärt Titti att det sällan är värre än att det kan bli ett roligt skämt av det och sådana bjuder hon gärna på. Som den där gången häromveckan då hon pratade om hur mammutar levde för 30 år sedan, när hon egentligen skulle säga 30 000 år sedan.

– Det blev så jäkla roligt! Lyssnarna spann vidare på det där och berättade om hur de som barn fajtades med mammutar på skolgårdar.

Min mamma är död och jag går omkring med sorg som inte går över i brådrasket. Och då får det vara så.

Av lyssnarna kan hon också få frågan om varför hon berättar mycket om sig själv i radion. För Titti handlar det delvis om att försöka få intervjupersonen att känna sig bekväm och känna att det är tryggt att också själv dela med sig av sina erfarenheter. Men också om något annat.

– Min mamma dog i cancer förra våren och jag befinner mig fortfarande i sorg. Det är inget jag bara kan lägga åt sidan hursomhelst, min mamma är död och jag går omkring med sorg som inte går över i brådrasket. Och då får det vara så. Det här något alla kan känna igen sig i, att förlora någon. Samtidigt är det en balansgång, när jag kan ta plats och inte men jag har väldigt svårt att lägga band på mig själv.

Egentligen hade hon tänkt bli skrivande reporter men när Titti Schultz var färdigutbildad och kom hem till Gävle 1994 så fanns det inga tidningsjobb att få på hemorten och den nybakade journalisten tvingades se sig om efter något annat.

– Den kommersiella radion hade nyligen börjat då och jag tjatade mig in på den lokala nyhetsredaktionen på Rix FM. Jag minns hur lokalpolitikerna nyligen hade varit i Bryssel på strippklubb så det var en spännande tid att jobba där som journalist då.

Karriären gick så småningom vidare till radiokanalens trafikredaktion i Stockholm och senare även ”Rix Morronzoo” där Titti Schultz blev en av programledarna. Det som var tänkt som en nödlösning i väntan på att andra programledare skulle ta över vid spakarna visade sig bli ett vinnande koncept och hon stannade i 18 år.

2017 tog hon dock klivet över till Sveriges radio och drygt ett år senare blev hon programledare för det populära aktualitetsprogrammet ”P4 Extra” som sänds dagligen.

– Skandinaviens största aktualitetsprogram med 1,5 miljoner lyssnare om dagen, sammanfattar Titti Schultz och tillägger:

– Men jag tror att det är väldigt angeläget att för den sakens skull inte luta sig tillbaka, bli mätt och slappna av. En sådan bekvämlighetszon vore livsfarlig. Jag vill utveckla programmet, bredda publiken och få in fler yngre lyssnare. 35–40-åringarna skulle jag gärna se hittade programmet i större utsträckning.

Sitt permanenta boende har hon och sambon Erik i Stockholm men sedan flera år tillbaka är det i huset alldeles i närheten av Mälaren i Enhörna ett par mil från Södertälje som paret tillbringar sina somrar och nästan alla helger. Övernattande husgäster brukar vara ett återkommande inslag i stugan, men just i år har en specifik sjuttioplussare företräde framför precis alla andra.

– Min pappa kommer ner från Gävle i nästa vecka, han har första tjing på att bo här denna sommar och får sova i gäststugan och ha ett eget badrum där han kan rå om sig själv precis hur länge han önskar. Om någon annan vill komma hit så får det bli efter att pappa har åkt hem. Själv håller jag mig från folk för att inte få corona nu. Inte för att jag är rädd för att vara sjuk själv utan för att jag inte vill riskera att smitta min pappa.

Jag läxar upp folk som inte håller avstånd på Ica men jag har ännu inte kommit så långt att jag spritar av kundvagnen.

Titti Schultz är en person med stort rättvisepatos där ”rätt ska vara rätt”. Våren 2020 har prövat hennes tålamod fler än en gång.

– Det är fortfarande jättemånga som inte tar det här med smittan på allvar, jag blir tokig på de som rycker på axlarna och säger ”men vi kramas väl?”. ”Nehej, det gör vi så fan heller”, tänker jag. Man kan tro att jag är toknojig, men jag tycker själv att jag håller det på en rimlig nivå. Jag läxar upp folk som inte håller avstånd på Ica men jag har ännu inte kommit så långt att jag spritar av kundvagnen.

Hon är en person som alltid har jobbat mycket, gärna sex dagar i veckan och parallellt med radiojobb och frilansuppdrag går hon ibland kurser i sådant som har fångat hennes intresse. Och sanningen att säga så kopplar hon inte av riktigt på sin semester heller.

– Nej, jag jobbar ständigt, samlar idéer och skriver mentala listor. Tre dagar in på semestern har jag hela första arbetsveckan i augusti klar i huvudet, även om den nog kan komma att ändras tills dess. Men så är det. Jag tänker innehåll hela tiden och samlar på möten, människor, upplevelser och hittar saker som jag vill dela med andra och hoppas att ingen annan hinner före, säger Titti Schultz.

Titti Schultz

Ålder: 48

Familj: Sambon Erik Nääs och hunden Floyd samt pappa Bertil.

Bor: I Stockholm och i ett fritidshus i Enhörna.

Jobbar som: Programledare på ”P4 Extra”. Jobbar även som moderator och konferencier.

Gör i sommar: Tillbringar nästan hela semestern i Enhörna. Gör mindre utflykter i närområdet, grymtar över nedskräpningen i naturen, tar livet av sina trädgårdsväxter, bygger en ny altan och åker ibland en svängom på Mälaren i båten med utombordare. ”Kanske att vi gör en avstickare till Eriks föräldrars ställe i Dalarna också, då ska jag vandra iväg ut i skogen och titta på Sveriges äldsta gran, ”Old Tjikko”, med en rot som är 9 500 år gammal – jag är helt fascinerad av detta!”

Drömgäster: ”Kronprinsessan är välkommen any day! Jag är intresserad av henne som yrkeskvinna och vill veta hur hon får ihop vardagspusslet med en man som förväntas gå bakom henne och barn som ska uppfostras med goda värderingar och stor vidsynthet. Christina Stenbeck också, hon var ju min chef på MTG. Jag upplever henne som sin fars dotter fast med plusmeny. Inte excentrisk på samma sätt som han men hon har ändå tagit sin lott, breddat den och dessutom valt att satsa på andra kvinnliga företagare.”arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar