Nu växer där sly och ogräs


Det var för cirka tio år sedan som tidningen skrev om tomterna som gjorts i ordning och skulle säljas i bostadsområdet Björksätra i Sandviken.

Men efter att sju av tomterna sålts på ett ögonblick blev det tvärstopp.

Enligt Jan Stark, vd för markägaren “Mark & villaentreprenad i Ockelbo”, berodde det på ekonomiska kriser och riksdagens beslut att köparna måste betala femton procent av bostadspriset i kontantinsats.

– Kriserna avlöste varandra och det blev åtstramningar i möjligheten att låna pengar, säger Jan Stark och berättar att flera av dem som för tio år sedan köpte och bebyggde tomter på Kantarellvägen tidigare hade bott i hyresrätter.

– Då är svårt att spara ihop pengar till en egen kontantinsats. Men på den tiden fanns möjlighet att låna till hela beloppet.

De osålda tomterna ligger på ömse sidor om en väg. På ena sidan är marken så ovårdad att den nästan liknar en skog.

På den andra sidan ser det inte mycket bättre ut.

Det är den här utsikten som möter Maid Buhic och hans familj varje dag. Han och hans fru köpte tomten och lät bebygga den för tio år sedan.

– Vi fick se skisser på hur här skulle se ut. Jag vet inte om vi hade köpt om vi vetat att inte alla tomter skulle bebyggas och att det skulle ut så här. Värdet på våra fastigheter sjunker också på grund av de ovårdade tomterna. De lockar dessutom hit djur som äter upp våra blommor.

Han berättar att också hans grannar är kritiska till att tomterna inte sköts om bättre.

Maid Buhics söner är allergiska mot vissa växter i det ovårdade området.

– Ibland måste jag därför själv gå och klippa bort växter, fast jag inte är markägare.

Jan Stark håller med om att det inte ser särskilt snyggt ut just nu i området.

– Vi är där ibland och slår bort slyet. Vi hade tänkt göra det redan före semestern, men nu får vi ta det efteråt i stället. Bland annat måste det göras för att tomterna ska bli attraktiva för köp. Vi vill också få området färdigbyggt.

Enligt Jan Stark har intresset för tomterna vaknat till liv igen det senaste halvåret. En av de sju tomterna har nyligen blivit såld och ska bebyggas i höst.

Nyligen hade han också en visning för en annan intressent och enligt honom får mäklarbyrån som har hand om försäljningen en hel del förfrågningar.

Han säger att han själv inte vet hela förklaringen till varför intresset tidigare varit så svalt.

– Det är jättefina och lättbebyggda tomter som ligger ganska centralt.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar