Malin ville anlita läxhjälp åt sin 11-åring – slutade med polisanmälan om bedrägeri mot läxhjälpföretaget


Malins 11-åriga dotter har halkat efter i matematiken. För att tidigt ta tag i problemet ville hon stötta upp med läxhjälp och ringde därför upp företaget Allakando.

Enligt upplägget som presenterades på telefon skulle hon först ha en “prova-på-lektion” med den som de valt ut för att hjälpa till med läxan.

– Utan att binda upp sig på något, säger Allakandos anställde.

Tidningen har tagit del av ljudinspelningar på samtalen som skickats till Malin från Allakando.

– Om det skulle vara så att man inte genomför prova-på-lektionen betalar man istället en avbokningsavgift på 400 kronor som täcker arbetet vi lagt ner på att välja ut någon, säger Allakandos anställde.

– Ok, men om man genomför den och inte vill fortsätta? frågar Malin.

– Då betalar man ingenting såklart.

– Ja, det beror ju på dottern. Vägrar hon kommer det inte att gå, säger Malin och är tydlig med att risken är stor att de inte kommer gå vidare med ett abonnemang.

I tidningens kontakt med Allakando hävdar företaget senare att det är ett missförstånd att prova-på-lektionen skulle vara gratis. Den kostar 350 kronor för 45 minuter, men det nämns aldrig i samtalet och enligt Malins uppfattning skulle prova-på-lektionen inte kosta något.

I telefonsamtalet får Malin lämna sin e-postadress och blir informerad att 1,5 timmes lektion per vecka kostar 2 690 kronor i månaden.

Veckan efter ringde en anställd på Allakando och meddelade att de tagit fram en kandidat till läxhjälp för Malins dotter. Förslaget stämde inte överens med önskemålet hon lämnat om en ung kvinna upp till 25 år, utan i stället blev det en kille i gymnasiet.

– Hon ville ha en tjej först, men sedan ville hon inte ha någon alls. Ni får ett tufft uppdrag för hon har sagt att hon kommer att vägra, säger Malin i samtalet med Allakando.

– Jag förstår. Vi ger det ett försök. Jag hade ingen information om att ni önskade en tjej, svarar den anställde hos Allakando.

Prova-på-lektionen bokades in till i slutet av april och precis som Malin var rädd för ville dottern inte fortsätta. Malin frågade specifikt om hon behövde ta kontakt med Allakando för att avsluta något efter det första mötet, men fick till svar att det inte behövdes.

Därför blev hon förvånad när hon drygt två månader senare, i början av juli, blev uppringd av företaget och fick veta att om hon inte betalar sina obetalda fakturor kommer de att lämnas vidare till deras inkassobolag. Fakturorna handlade om det abonnemang hon haft under våren.

– Jag sa till dem att jag inte fått någon faktura och inte beställt något av dem, säger Malin.

Allakando meddelade då att de skulle återkomma.

Tidningen ringer upp företagets grundare och vd Fredrik Fridlund.

– Jag har följt upp det specifika fallet vad som har hänt. Vi har fått fel mejladress till den här personen, så hon har inte fått våra mejl och det är alltid dit vi skickar våra fakturor, säger han.

I det inspelade säljsamtalet hörs att Malin uppger sin korrekta e-postadress. Fredrik Fridlund menar också att företaget är noggranna med att meddela att familjen måste meddela Allakando om de inte vill att abonnemanget ska starta. Men i de inspelade telefonsamtalen nämns det aldrig.

Du menar att ni gjorde ett muntligt avtal på telefon där hon tackade ja till att köpa det här abonnemanget?

– Ja, exakt, säger Fredrik Fridlund.

Men i det inspelade telefonsamtalen framgår tydligt att inget muntligt avtal genomförs.

Senare backar Fredrik Fridlund och menar att missen bestod i att de borde ha antecknat att något abonnemang inte skulle starta efter “prova-på-lektionen”.

Eftersom Malin inte har haft någon lektion under våren undrar hon också vad Allakando har fakturerat.

– Det var bara undervisning, säger Fredrik Fridlund.

Om kunden inte utnyttjar lektionerna kostar det ändå?

– Nej.

Hur kan ni då skicka faktura om hon inte haft någon lektion?

– Det uppdagades sen att hon inte haft det och då ströks det, säger Fredrik Fridlund och hänvisar till en teknisk svaghet i systemet där fakturor kan skickas på lektioner som inte ägt rum.

Det var efter att tidningen intervjuat Fredrik Fridlund som Allakando tog kontakt med Malin för att meddela att hon inte behövde betala och att fakturorna inte skulle lämnas över till inkassobolaget. Enligt Allakando hade företaget kort efter samtalet med Malin skickat en bekräftelse om att fakturorna var borttagna, dock till fel mejladress igen.

På konsumentsajten Trustpilot går att läsa tio omdömen senaste månaderna där personer haft liknande erfarenhet av Allakando som Malin. Specifikt att abonnemang startas utan samtycke.

– Det finns ett litet antal fall varje år där det blir fel i kommunikationen och det är vi väldigt ledsna för. De absolut flesta av våra familjer är jättenöjda med den hjälp de får av oss och deras privatlärare, säger Fredrik Fridlund.

Malin har nu gjort en polisanmälan om försök till bedrägeri.

Som kompensation har hon erbjudits en gratis onlinekurs i matematik när dottern börjar gymnasiet om fyra år.

Malin var även i kontakt med Anna Mähler, konsumentvägledare på Konsument Gästrikland.

– Det är alltid den som kräver pengar som behöver bevisa att den har rätt att kräva det den kräver. Så de måste visa ett bindande avtal och saknas det behöver man inte vara orolig, säger hon.

Saknas skriftligt avtal men företaget hävdar att det skett muntligt, har de skyldighet att skicka ljudfilen. Där ska det framgå tydligt att parterna ingått ett avtal. Råder det olika uppfattningar kan kunden bestrida fakturan, vilket sker skriftligt.

– Då måste du bevisa att det gått fram till motparten. Antingen genom mejl och svarar de inte på mejl skickar man ett rekommenderat mejl. Då får man ett kvitto som håller juridiskt, säger Anna Mähler.

Väljer företaget ändå att låta fakturan gå till ett inkassobolag eller Kronofogden behöver kunden bara visa upp en kopia på att man har bestridit fakturan vilket innebär att de lägger ner ärendet.

För att få betalt behöver företaget stämma kunden hos tingsrätten där man bevisar att det finns ett giltigt avtal.

– Så finns inget avtal behöver du inte vara orolig, säger Anna Mähler.

Fotnot: Malin heter egentligen något annat. Av hänsyn till sin dotter vill hon vara anonym.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar