Han har aldrig vunnit – har nu fem chanser | Trav


På söndag smäller det på Axevalla när landets bästa och starkaste fyraåriga sto ska koras. Det har blivit dags för en av de stora klassikerna i Svensk Travsport, Stochampionatet, med 1,2 miljoner kronor i första pris (dubbla prispengar för de hästar som är premiechansade). Favorit på förhand är Diana Zet, kullens drottning som har vunnit både Svenskt TravOaks och Drottning Silvias Pokal. Hon vann sitt försök enkelt utan att behöva förta sig. Men det gjorde också Ganga Bae, tuffingen som tränas av Stefan Melander och som har gjort många imponerande lopp, bland annat när hon vann Breeders Crown i fjol. Hästen har vunnit nio lopp på 16 starter och sprungit in 2,7 miljoner kronor. Ganga Bae var smått överlägsen i sitt uttagningslopp för Jorma Kontio.

– Ganga Bae (V75-7) har ju varit jättefin och känns ännu bättre nu än tidigare. Hon satt fast med rubbet i Oaks och sedan vann hon Breeders Crown förra året. Drottningens Pokal kom lite tidigt och det var nåt strul med henne den dagen. Nu är hon i alla fall klart vassare igen och det visade hon ju i fredags. Jag är jättenöjd med hästen, säger Stefan Melander.

”En fantastiskt kväll”

Solvalla-tränaren hade stor show när uttagningsloppen kördes till Stochampionatet i fredags. Han fick med hela fem egentränade hästar till finalen, vilket ingen tränare har lyckats med tidigare. Så i det sammanhanget är han unik och Tarzan hade ytterligare en finalist på gaffeln men som fick se sig passerad och utslagen kort före mål.

– Det var en fantastiskt kväll, helt otroligt. Hästarna hade dåliga startspår och det såg svårt ut på förhand. Men kuskarna körde bra och hästskötarna har gjort ett väldigt bra jobb. Mina hästar har också suttit fast i rätt så många starter innan och nu var de i full form.

– Det var lite roligt med Digital Literacy. Henne slängde jag med bara någon minut innan anmälningstiden gick ut. Hon vann ett P22-lopp i Eskilstuna för en dryg månad sedan. Nu är hon i final i Stochampionatet. Där ser man hur det kan bli, hästar utvecklas fort ibland, säger Tarzan.

”Rikard säger att han ska vinna”

Digital Literacy spurtade in till en andraplats i sitt försök och tvåa i de andra uttagningsloppen blev även Tarzan-tränade Fuel Burn och Sideslip. Sedan blev det ytterligare en seger genom Residual Thrust och Erik Adielsson.

– Sideslip avslutade kolossalt fort och Erik var jättenöjd med Residual Trust som vann lätt. Fuel Burn var också grym i spåren och Rikard Skoglund säger att han ska vinna med Digital Literacy. Vi får se, det ser spännande ut i alla fall, säger Melander.

”Då kan de andra skrälla”

Stefan Melander har vunnit massor av stora lopp genom åren, men han saknar en fullträff i Stochampionatet. Nu har han alltså chansen med fem hästar i finalen. Jorma Kontio kör återigen Ganga Bae som tillhör en av favoriterna. Erik Adielsson kör Residual Thrust precis som senast liksom Rikard N Skoglund kör Digital Literacy igen. Sedan tar Emilia Leo hand om tömmarna bakom Fuel Burn och Per Lennartsson hoppar upp bakom Sideslip.

– Vi har tränat ganska bra ston genom åren, Yatzy Brodda var ju en kanonmärr som vi hade. Hon är för övrigt mormor till Digital Literacy. Men jag kan inte svara på varför vi aldrig har vunnit Stochampionatet, säger Tarzan.

– Det är svårt att spekulera i hur loppet blir kört. Ganga Bae är vår bästa och hon ska normalt ses med bra chans, tillsammans med Diana Zet. Fast Daniels häst har väl bättre meriter. Men om de två skulle komma bort är loppet öppet och då kan någon av våra andra hästar skrälla. Bakom de två favoriterna är det ett öppet lopp och det brukar ju kunna skrälla i Stochampionatet ibland.

”Det ringde någon och vill köpa alla fyra”

– Alla våra hästar verkar i alla fall pigga och fina efter försöken. Att det nu dessutom bara är en vecka mellan starterna brukar också vara en fördel för våra hästar. Alla fyra har för övrigt Scarlet Knight i stamtavlan. Det är skönt att ha lite styrka i hästarna.

– Det känns som sagt som att de har suttit fast hela året, framförallt Sideslip har suttit fast jättemånga gånger. Hon kan vara en skräll för Per Lennartsson.

– Det ringde föresten en kille i går (tisdag) och ville köpa alla mina fyra hästar i ett paket. Han sa att han alltid hade drömt om att få äga en häst i Stochampionatet. Han visste dessutom om att alla mina hästar är till salu.

Vem var det?

– Jag vet faktiskt inte. Jag var ute och körde när han ringde och uppfattade inte namnet. Han sa att han skulle höra av sig igen. Vi får se om han gör det. Jag börjar undra vart han tog vägen, säger Stefan Melander.

 

Av Michael Carlsson/Kanal 75expressen

Related posts

lämna en kommentar