Elias Pettersson och William Nylander hyllas inför slutspelet i NHL 2020


Inget kanadensiskt lag har vunnit Stanley Cup sedan 1993 när Montreal Canadiens besegrade Los Angeles Kings i finalen.

Med det utökade antalet lag från 16 till 24 i årets play off har sex av de sju NHL-klubbarna i Kanada chansen att gå hela vägen och bli mästare.

Alla sex lagen – Vancouver, Edmonton, Calgary, Winnipeg, Montreal och Toronto – måste dock gå den långa vägen via ett ”Play-in”.

Två av de unga svenska stjärnorna har snabbt dragit blickarna till sig under den här första veckan av träningslägret.

”En nyckelspelare”

Så SportExpressen bad två kanadensiska hockeyreportrar och krönikörer, som följer killarna dagligen, att besvara två frågor om Elias Pettersson och William Nylander:

1) Hur viktiga är de för sina lag nu när slutspelet kör igång?

2) Kan de nu ta nästa steg och etablera sig som superstjärnor i NHL?

Så här svarar Iain MacIntyre i Vancouver, som följer Canucks alla matcher under säsongen, om Elias Petterssons status och möjlighet att dominera:

– På två år har Elias blivit en nyckelspelare som allt snurrar kring i Canucks. Egentligen tog det honom bara två veckor att bli så betydelsefull för sitt lag.

– Canucks har nu förstärkt omgivningen kring honom och skaffat två bra ytterforwards med erfarenhet, som J.T. Miller och Tyler Toffoli, vilket har hjälpt Elias. Men Canucks anfallsspel är uppbyggt kring Pettersson och ska laget ha ett lyckat slutspel måste han hitta en väg att producera även om uppvaktningen kommer att bli tuffare från motståndarna än vad han tidigare upplevt i NHL.

På frågan om Pettersson nu kan ta steget upp till nivån som en superstjärna i NHL, svarar MacIntyre:

– Jag tycker att han redan är nära att vara en superstjärna i ligan. Han har snittat en poäng per match under sina två säsonger här och är redan en av de 25 bästa spelarna i NHL. Men han kan bli – och det tror han själv också – ännu bättre. Att lära sig att spela bra i Stanley Cup är ett stort steg på vägen, säger Iain MacIntyre.

William Nylander hyllas

När det gäller William Nylander så har han också fått många lovord under den första träningsveckan i Toronto.

– William visade under grundserien den här säsongen att han är en toppspelare och viktig målskytt i Maple Leafs. Han tog det steget redan från seriestarten, så frågan är: Hur har det långa uppehållet påverkat honom?

– Jag tycker inte att det finns några frågetecken om han är en stjärna i NHL, men vi väntar på att få se honom briljera också i slutspelet. Han vet det och accepterar kraven och utmaningen. Det finns ingen bättre tid än nu att visa det, menar Chris Johnston.

LÄS MER: Bästa NHL-svenskarna: ”På väg mot stjärnorna”
LÄS MER: Ranking: 15 bästa spelarna i serienexpressen

Related posts

lämna en kommentar