“Edward Blom är född i fel århundrade”


“Edward Bloms smörgåsbord” är den matpodd med mest lyssnare i Sverige, enligt Poddtoppen, med ungefär 20 000 lyssningar i veckan. Podcasten består av Edward Blom och Mats Ryd, där den förstnämnda är ett bekant namn för stora delar av den svenska befolkningen. Mats Ryd, som för några år sedan köpte ett lantställe utanför Österfärnebo, har däremot spenderat mindre tid i rampljuset än sin poddkollega. Men i och med att poddens lyssnarskara ökar, ökar också kändisskapet för Mats Ryd.

– Jag tar uppmärksamheten med ro, säger Mats Ryd och skrattar.

Mats Ryd tog sig via studier i Grythyttan till livet på restaurang i Stockholm, där han bland annat drev restaurangen på Moderna museet. För ungefär 15 år sedan tog han klivet in i PR världen – och för ungefär fem år sedan väcktes längtan efter ett lantställe.

– 2014 såg jag det här lantstället i Österfärnebo och bestämde mig direkt att jag skulle ha det.

Mats berättar att han spenderar de flesta lediga helger året runt i Färnebofjärden, och att han fallit pladask för området.

– Naturen här är helt unik. Det är ett fantastiskt möte mellan den norrländska barrskogen och den mellansvenska lövskogen, säger han och fortsätter:

– Någonting som slog mig när jag flyttade hit var hur vänliga alla var och delar med sig av sina tips. På västkusten skulle man hellre dö än avslöja sina bästa hummerställen. Här visar folk sina bästa svampställen och liknande, säger Mats.

Huset är enligt Mats gammalt, vilket innebär att stor del av tiden i Gästrikland går åt till att fixa och dona på lantstället.

–Huset är från slutet av 1800-talet och jag har renoverat väldigt mycket. Det har gått åt mycket linoljefärg. Jag hoppas vara klar om några år, säger han.

Podcastresan började för ungefär fem år sedan. Han hade då tagit klivet över till att arbeta med PR – och samarbetade med Edward Blom i ett gemensamt projekt.

– En gemensam vän föreslog att vi skulle starta en podd. Edward hade faktiskt funderat ett tag på det, så vi provade och det blev riktigt bra.

Varför har podden blivit så populär tror du?

– Jag tror att folk gillar att det inte finns några förmaningar. Sedan går vi gärna ner i detaljer i saker och jag tror att många lär sig någonting när de lyssnar.

Edward Blom har de senaste åren blivit en stor profil i media, och jodå, enligt Mats Ryd är han precis så som hans medieprofil gör gällande.

– Man slutar ju aldrig förvånas av Edward. Han är verkligen den personen som ofta syns i media. Det är därför man gillar honom, han ställer sig inte till utan är alltid samma person.

Gastronomerna Edward Blom och Mars Ryds podd hamnar under kategorin “Mat” på de flesta podcastplattformar, men Mats Ryd beskriver den betydligt vidare än så.

– Podden handlar om njutning, livslust och humor – och 1800-tal. Speciellt Edward är född i helt fel århundrade. Jag är också historieintresserad men inte som Edward.

Har du du hunnit skapa dig en bild av gastronomin här i Gästrikland?

– Inte så mycket som jag hade velat. Men vad jag har sett så är råvarorna helt fantastiska. Fisket, potatisen – och svampplockningen som är bland det bästa jag sett. Men pratar vi restauranger finns det mycket som är outvecklat, vad jag har sett.

Det finns inga tankar på att öppna någonting själv?

– Det har så klart dykt upp någon idé i huvudet, men just nu går all min tid åt att renovera och göra det fint här på lantstället.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar