De mötte delfin i Trödjefjärden – se filmen här


Familjen har en segelbåt som de brukar åka längs kusten med, men sällan i Trödjefjärden, där de befann sig vid mötet. Det var i lördags som de hade varit ut till Gållsgrund med sin mindre båt som händelsen inträffade.

– När vi åkte in mot Enmaren fick vi se något stort i vattnet på avstånd. Vi stannade upp och låg stilla, för det såg inte vanligt ut. Och den simmade precis rätt förbi oss, ungefär tio meter bort.

Johan Stang berättar att han seglat en del på västkusten, där djuret är vanligare, men aldrig sett ett i naturen förut. Han uppskattade längden till ungefär 1,5 meter och drog slutsatsen att det borde varit en tumlare. Men när tidningen visar videon för Anna Roos, forskare på Naturhistoriska riksmuseet blir hon övertygad om att det är en av flasknosdelfinerna som setts längs östkusten den senaste tiden.

– På ryggfenan ser man att det inte är en tumlarfena. Den är bredare och inte så spetsig. Men längden är jättesvår att uppskatta utifrån en video så här.

En flasknosdelfin blir 3,5-4 meter lång.

Hur ska man agera om man möter en delfin?

– Man ska göra precis som han gjorde, ta fram kameran och filma! Och jättegärna rapportera sin observation till Riksmuseet där jag jobbar och till valar.se.

TV: Se flasknosdelfinen i Trödjefjärden här

Tumlare finns i ett fast bestånd på omkring 500 individer i Östersjön, men är väldigt ovanliga så långt norrut som Gävle. Delfiner och andra valsorter har vid sporadiska tillfällen tagit sig in i Östersjön, men finns egentligen inte som arter här.

– Vilken upplevelse att få se såna djur i svenska vatten! Det är jätteovanligt men händer då och då. Vi har haft flasknosdelfiner här för några år sedan och även en knölval och en späckhuggare inne i Östersjön, men de har inte någon fast population här.

Det troliga är att delfinerna kommer in under sommaren och sedan återvänder mot västkusten. Johan Stang delar Anna Roos bild av att den var en särskild upplevelse.

– Min dotter som är fjorton år tyckte att det var skitcoolt. Hon sa att hon tyckte den såg lite spräcklig ut, inte enfärgad.

Karta: Vid ön Enmaren i Trödjefjärden träffade de på djuret

En annan båt anslöt och fick också bevittna valens resa mot havet.

– Den var helt orädd och vi följde efter den i 10-15 minuter på behörigt avstånd. Den simmade rätt ut i havet och försvann ut.

Under den senaste månaden har flera delfiner siktats i Östersjön. På många platser var det första gången på 70 år som en delfin syntes till. De har befunnit sig bland annat längs finska kusten, i Uppland och utanför Söderhamn.

– Jag har hört om att det ska vara en flock på tre stycken, men jag har också hört om en ensam, om de nu kan ha separerats, säger Anna Roos.

En av dem ska vara ansatt av en infektion på huden, vilket stämmer in på den spräckliga kroppen Hanna såg hos individen i Trödjefjärden.

– Det behöver inte vara något farligt, men den hade en väldigt kraftig infektion på kroppen av vad jag har sett på bilder, säger Anna Roos.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar