Sead Haksabanovic om tiden utomlands och beslutet att återvända till Sverige


Sead Haksabanovic ångar fram genom allsvenskan och lovorden flödar. Själv är han bara glad att han har hittat tillbaka till glädjen som inte fanns där efter att han som 18-åring hade lämnat familjen och Halmstad för att flytta till England och Premier League. 

– Jag och min farsa är ganska nära och hade pratat ganska mycket om hur det skulle vara första året jag skulle bo ensam. Att det kommer vara tufft, det är inte enkelt. Att flytta till London och vara så långt från familjen… Det är inte enkelt. 

Som ungdom hade han provspelat för ett antal storklubbar och dessutom tackat nej till ett kontraktsförslag från belgiska ligan. Han kände sig inte redo, och visste inte hur han skulle må utan sin familj nära.

– Men jag kände att jag var redo när jag hade fyllt 18 och nyss tagit körkort, jag kunde klara mig själv. Men jag saknade familjen och mina vänner. Så det var det jobbiga, det mentala. 

Och inte nog med att familjen var långt bort när han ensam flyttade till London och West Ham, han fick inte heller göra det han kom dit för, spela fotboll.

Efter en utlåning till Málaga i den spanska andradivisionen dök Norrköping upp i januari 2019. Det gjorde även klubbar i Italien och Belgien, men Haksabanovic visste vad som var viktigt för honom.

– Jag valde Sverige för jag kände att det var det jag behövde. Jag hade förlorat mig själv, för jag spelade inte matcher och kände att Sverige är min trygghet. Här vet jag hur det funkar, så jag ville inte gå någon annanstans för då kan det bli samma sak igen.

Vad betyder det att du förlorade dig själv? 

– Glädjen till fotbollen. Som fotbollsspelare är fotbollen ditt liv, ditt nummer ett, så när du inte har glädjen till fotbollen tappar du också livsglädjen. Men när jag började spela här och kände inombords att jag var tillbaka så fick jag glädjen till fotbollen tillbaka, och livsglädjen också. 

Haksabanovic: ”Har inget kvar att bevisa”

Det tog en stund för Sead Haksabanovic att få till sitt spel i Norrköping, men när han väl fick det lossnade det rejält och det är inte ovanligt att han beskrivs som både en av allsvenskans bästa spelare, och dessutom för bra för allsvenskan.

– Jag har ingenting kvar att bevisa. Nu är det bara att gå ut och njuta av fotbollen. Sedan känner jag fortfarande att jag har mer att ge, men som sagt jag mår bra här och jag njuter av min tid här. 

Var står du i dag? 

– Jag är ju en av de bästa i allsvenskan, det tycker jag själv också. Och när jag väl har min bästa dag så kan jag göra saker själv, avgöra matcher själv. Och det är en ganska bra egenskap. Sedan fokuserar jag inte så mycket på om jag skulle vara för bra för allsvenskan, just nu är jag här och jag fokuserar på att vara här.

Hur viktigt är det för din utveckling att ha tryggheten i att du känner att du är så bra? För planen är väl att du ska utvecklas och bli ännu bättre?

– Ja det hoppas jag. Men det är klart att när jag kom hit först så hade jag inget självförtroende, och att kunna ha det här självförtroendet jag har nu innebär att jag kan göra det jag gör på planen just nu. Poäng, assist, mål. Njuta och bara ha det kul. 

Haksabanovic sitter på Östgötaporten och pekar mot lägenhetshusen som skymtar bakom den östra läktaren. Både han själv och flera av hans lagkamrater bor där, och han berättar om en vardag som trots allt inte är allt för olik den han levde i England. 

– En vardag kommer man hit och tränar, sedan när man kommer hem sätter man sig antingen och spelar lite med sina vänner, sedan kanske man går ut och äter någonting gott, bara umgås. Om jag är ledig någon dag kan jag åka ner till Halmstad och umgås med familjen. 

Den som följer Haksabanovic på sociala medier vet att han gillar exklusiva kläder och skor. Ett intresse som växte sig allt större när han kom till Premier League, men som inte är lika enkelt att ägna sig åt i Norrköping.

– Där i London, går du runt med ett par jeans som kostar 10 000 så är det inget speciellt, men går du runt med sådana här så kollar folk. Så det är mer den delen av livsstilen som är annorlunda där borta. 

Finns det en förväntan på att man ska ha den livsstilen som fotbollsspelare?

– Ja, det kan enkelt bli så. Men jag tror att de flesta är sig själva, kolla på Kanté (N’golo, mittfältare i Chelsea) till exempel. När folk kommer med kläder för 50 000 så kommer han i sina track suits som han fått gratis av Adidas, och han kör Mini Cooper medan de andra kör Lamborghini och Ferrari. 

– Det är enkelt som ung att dras med i det där, men är du stark i dig själv så gör du inte det.

Men man måste ändå ha det i sig att man klarar av att stå emot och vågar vara sig själv? 

– Ja. Alltså som jag, jag är inte galen i att gå loss och köpa saker. Men tycker jag om någonting så köper jag det, men det är inte hela tiden. Jag tar det ganska lugnt och försöker hålla mig.

”Jag känner mig hemma här”

När Haksabanovic berättar om tiden utomlands och vad som fick honom att ta en utlåning till allsvenskan för ett och ett halvt år sedan kommer han till slut fram till att han är lättad över att Norrköping nyligen gjorde klart sin största affär någonsin och köpte loss honom från West Ham.

– Det var en glädje för mig. Jag trivs här och jag känner mig hemma här, så jag är väldigt nöjd med att de kunde köpa loss mig.

Han är trots allt fortfarande bara 21 år och målet är att ta sig utomlands igen. Men just nu är det viktigaste för Haksabanovic att njuta av sin tillvaro för att sedan ta med sig lärdomar från sin förra utlandssejour in i nästa.

– Just nu kan jag inte fokusera på vad mitt nästa steg är, jag fokuserar mest på min stund här och nu.

Fem snabba med Sead Haksabanovic

LÄS MER: ”Jag räknar bort AIK och Bajen från guldet”expressen

Related posts

lämna en kommentar