Lina och Frida, 14, om bussresan som slutade i misstänkt misshandel: “De kallade oss horor”


Det har gått drygt tre månader sedan bussresan från stallet i Älvkarleby, mot Gävle. Lina och Frida är båda 14 år och har just nu sommarlov. Men händelsen, som nu är en pågående förundersökning, glömmer de inte i första taget.

Det var inte sent på kvällen. Veronika, Linas mamma, uppskattar att klockan var efter sju på kvällen. Lina och Frida hade varit i stallet och skulle, som så många gånger förr, ta bussen hem.

Ett gäng ska också ha stigit på. De sätter sig bakom Lina och Frida.

– De började blåsa oss i håret och vi sa åt dem att sluta, säger Lina.

Enligt Lina och Frida börjar gänget säga åt flickorna att hålla käften, innan det blev ett grövre språk.

– Då började de kallade oss horor, säga att våra mammor är horor och att de ska knulla vår familj, säger Lina och Frida fortsätter:

– Och när vi ifrågasatte vad som gick fel i uppfostran sa de att vi inte fick prata så om deras familj. Då sa vi att då ska de inte heller prata så om våran familj eller om oss.

Vid 20-tiden stannar bussen vid Rådhuset i Gävle. Gänget, Lina och Frida kliver av.

– Då sa jag att “kalla inte en tjej för hora” och gick fram till han som gjort det. Då slog han mig i ansiktet med en rak höger och sprang iväg. Det blev helt svart och jag såg ingenting, säger Lina.

Enligt flickorna agerade en kvinna precis efter slaget.

– Hon flög på en kille och skrek att man inte ska slå någon, men hon tog hans kompis istället för han som slog, så hon släppte fort.

Utöver kvinnan upplever inte Lina och Frida att folket i kring gjorde någon insats för att avbryta trakasserierna.

– Busschauffören gjorde ingenting utan han fortsatte köra, de som satt på bussen gjorde inte heller något. Det är jättetråkigt att folk inte kan säga något, säger Lina.

Direkt efter händelsen ringer Lina polisen, som kommer hem till mamma Veronika efter tre timmar. Under den tiden ska ett gediget arbete att hitta killen som slog henne ha gett resultat.

– Vi hittade honom så vi gav bara alla uppgifter till polisen när de kom, säger Lina.

Veronika tycker det hela är obehagligt.

– Jag tycker det är konstigt att busschauffören inte reagerar på något sätt, säger åt dem eller kastar ut dem. Det är inte okej, säger hon.

Hur känns det att det hände din dotter?

– Det känns såklart inte bra. Det kan ju hända i princip vad som helst på bussen och ingen vuxen människa reagerar förutom en kvinna, alla andra sitter tysta. Det känns si sådär, det handlar ju om barn, säger Veronika.

Enligt Helena Klange, presschef vid Upplands lokaltrafik (UL), är direktiven att chaufförer inte ska ingripa vid någon hotfull situation.

– De ska kontakta sin arbetsgivare, GUB eller Nobina, som i sin tur vidtar eventuella åtgärder, som kollar egen personal eller ordningsvakt till platsen, säger hon.

När tidningen förklarar Lina och Fridas upplevelse på bussen, känner Helena Klange inte till händelsen.

– Men enligt mig gjorde inte chauffören något fel, säger hon.

Misshandeln skulle kanske kunna ha förhindrats om chauffören hade ingripit tidigare?

– Eftersom inte chauffören ska ingripa utan agera enligt ovan har han eller hon inte rätt att till exempel kasta av hotfulla personer.

Det är för tidningen oklart om busschauffören noterade trakasserierna eller inte under resan.

En man under 18 år är skäligen misstänkt för misshandel och ofredande.

– I dagsläget kan jag inte ge något besked om när ett eventuellt åtal kan komma att väckas, då förundersökningen är i ett tidigt skede, säger kammaråklagare Christina Westpahl.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar