Följ med in i grosshandlarens tornrum – ett rum av ljus i ett hav av trädkronor


Halvljumma vindar sveper över den praktfulla villan på Norrlandets kustremsa. Engeltoftas tornrum ligger skyddad för solen i skuggan av de höga grönskande trädkronorna. Det åtta-kantiga rummet är den plats gästerna oftast är mest nyfikna på, berättar Chalene Kullberg. Hon ansvarar för större delen av Engelstoftas verksamhet och visar vägen upp.

– Väldigt ofta vi har en gäst eller besökare som gärna vill titta just på tornrummet. De kan ha en förälder eller äldre släkting som jobbat här på Engeltofta och har hört historier från den tiden. De vill gärna se hur det ser ut här inne, säger Chalene Kullberg.

– Någon gäst sa “jag har spelat pingis här uppe i tornrummet” Och sedan förklarat att deras familj varit här på flera somrar från tiden när SKF Hofors ägde fastigheten, berättar hon.

SKF-Hofors arbetareförenings rekreations- och semesterhem ägde och nyttjade Engeltofta som semesteranläggning för sina anställda mellan åren 1944 och 1980.

Innan dess var Engeltofta bland annat borgmästarbostad, pensionat, restaurang i olika konstellationer, efter att det inte längre ägdes och eller nyttjades av familjen Kronberg.

Den tidigaste dokumenterade ägaren av “Ängestofta” var skomakaren Jacob Södergren som år 1801 upplät marken. Efter hans död såldes fastigheten till handlanden Pehr Lundin 1822 och året därpå tog Carl Gustaf Kronberg över Engelstofta som det då hette.

1980 köpte Gävle kommun Engeltofta och arrenderade bland annat ut det i omgångar. Mellan 1984 och 2005 fanns till exempel STF vandrarhem i byggnadens annex. 2007 såldes Engeltofta till privata ägare och har sedan dess i stort haft samma grund i ägarskapet fram till februari i år.

– Då köpte Gästrike Fastigheter köpte upp Engeltofta och fortsätter bedriva hotell, konferens och restaurang precis som tidigare ägare gjort med i princip samma personalstyrka, berättar Chalene Kullberg.

Nu för tiden är tornrummet väldigt populärt när det gäller framför allt bröllopsfotografering och små middagar för mindre sällskap.

– Vi har till exempel några som återkommer och vill äta julbord här uppe i tornet. De får gå upp för alla trapporna med maten – men de vill ändå sitta här. Det har blivit en tradition och är lite speciellt för dem, säger Chalene Kullberg.

Fakta Engeltofta

Ängestofta är en äldre benämning av Engeltofta.

Byggår: 1881 och 1882.

Arkitekt: Erik Alfred Hedin.

Byggherre: Grosshandlare Bengt Gustaf Kronberg.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar