Sandviks första siffror efter storvarslet – så mycket har orderingången försämrats


Redan första kvartalet märkte ståljätten av effekterna av coronapandemin. Orderingången minskade med 11 procent jämfört med motsvarande period 2019.

16 juni lade Sandvik sen ett storvarsel. Ledningen skyllde till viss del varslet på det faktum att regeringens ekonomiska bidrag till företagens korttidspermitteringar avslutas vid årsskiftet.

– Jag vill inte recensera detaljer i regeringens beslut. Det är ett väldigt bra beslut att införa korttidspermittering. Det har varit en hel del frågetecken kring tillämpningen som retts ut. Flygbolagen stannade fortare än vi gör och det är klart att det hade varit bra för oss om det varit korttidsarbete längre än till sista december, men jag vill inte ha åsikter om hur de har formulerat reglerna, sa Göran Björkman, chef för Sandvik Materials Technology i samband med varslet.

Enbart inom affärsområdet Sandvik Materials Technology, SMT, hotas nu 429 anställda i Sverige om uppsägning. Varslet rör både tjänstemän och metallarbetare. Dessutom planerar SMT antalet inhyrd personal med omkring 170. Det meddelades i samband med att neddragningarna offentliggjordes för en månad sedan.

Nu har förhandlingar med de fackliga organisationerna påbörjats, men först i mitten på december träder varslet i kraft för de anställda som har sin arbetsplats i Sandviken.

– Naturligtvis är det ett jättetråkigt besked att ge, men vi bedömer att det är ett nödvändigt beslut. Vi måste anpassa oss till marknaden och coronavirusets effekter på världsmarknadsekonomin, har Göran Björkman tidigare sagt till tidningen.

Artikeln kommer uppdateras.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar