Johan Carlson svarar på frågan om publik i allsvenskan


Allsvenskan har spelat sina första åtta omgångar utan publik på grund av coronapandemin. 

En angelägen fråga för samtliga klubbar i serien är när publik kan börja släppas in på arenorna. Med spel inför tomma läktare förlorar klubbarna stora summor pengar och blöder ekonomiskt, trots regeringens stödpaket på 65 miljoner kronor till de allsvenska lagen.

På Folkhälsomyndighetens presskonferens under torsdagen fick generaldirektören Johan Carlson frågan om när publik kan släppas in på arenorna.

– Vår ambition är att komma med tydliga prognoser och underlag en bit in i augusti, lite beroende på hur läget är, säger Carlson och fortsätter:

– Jag kan säga att ju bättre folk är på att hålla social distansering, tvätta händerna och hålla sig hemma när man är sjuk, desto större är chanserna att spela elitfotboll med publik.

Johan Carlsons svar om publik i allsvenskan

Johan Carlson säger också att det inte finns någon speciell nivå som smittspridningen måste ligga på för att publik ska tillåtas igen.

– Det går inte att säga för det är ingen som har sett det här förut. Men vi vill givetvis se riktningen och får fundera på vilka sätt man kan göra det på. Där är lagstiftningen lite trubbig, det är inte våra riktlinjer här utan ordningslagen som bestämmer. Ordningslagen är ju av och på, antingen har man en nivå på 50 personer eller 200 personer och så gäller det vad det än må vara, säger Carlson.

Ett svar på frågan kan alltså komma i augusti.

– Jag utgår ifrån att alla vill att man ska undvika åtgärder som inte är till gagn för smittspridningen i någon större utsträckning och dessutom drabbar på ett obalanserat sätt. Men vi får återkomma i frågan, säger Johan Carlson.

LÄS MER: FHM:s svar – efter Örebros mörkning
LÄS MER: Tar timeout från Dif: ”Lycka till laget!”
LÄS MER: Landslagsstjärnornas lyxbostäder i Sverige
LÄS MER: Tegnells svar om publik på läktarnaexpressen

Related posts

lämna en kommentar