Högsta chefen om dödsolyckan där två Sandvikarbetare omkom: “Helt oacceptabelt”


Det är egentligen en intervju som är inbokad för att prata om Sandviks delårsrapport som offentliggjordes under torsdagen. Men det är omöjligt att inte ställa den mest givna frågan först.

Hur reagerade du när du fick höra om olyckan?

– Första reaktionen var väl chock, det är otroligt tragiskt och helt oacceptabelt. Framför allt började jag ju att tänka på de drabbade och anhöriga, arbetskamrater, säger Stefan Widing.

Han är försiktig med att dra slutsatser av arbetsplatsolyckan som inträffade när två män, i 40- respektive 60-årsåldern jobbade i en gastank på anläggningen i Norduppland.

Produktionen i Gimo ligger för tillfället nere och det är nu främst underhållsarbete som utförs.

– Läget är ju just nu att vi avvaktar utredningen för att förstå vad det är som har hänt.

Både Arbetsmiljöverket och polisen är inkopplade för att på var sitt håll utreda vad som orsakade dödsfallen och hur olyckan gick till.

Sandvik har haft hög svansföring genom åren för sitt säkerhetsarbete. “Safety first”, är ju ett begrepp som man jobbat hårt med. Trots det inträffar det här – och det bara nio år sedan en liknande tragisk gasolycka där också två personer miste livet, då i Sandviken.

Hur tänker du kring det?

– Jag tycker att vi kan stå upp för att vi jobbar väldigt hårt med säkerhetsarbetet. Jag kan ju också jämföra eftersom jag har en bakgrund inom andra företag. Vi har en stark säkerhetskultur på Sandvik och jobbar väldigt mycket med det.

– Här behöver vi nu först förstå vad som har hänt, så vi får avvakta lite och se vad utredningen kommer fram till. Då kan vi också dra slutsatser kring vad vi skulle gjort annorlunda, säger Stefan Widing.

Hur gör man för att säkerheten inte bara ska vara högsta prioritet på pappret – utan faktiskt vara det viktigaste för alla medarbetare dagligen?

– Jag tycker att vi redan är där. Tittar man på säkerhetsarbetet så är det inte bara skyltar ute i verksamheten – det jobbas med säkerheten och finns en medvetenhet hela tiden. Jag har själv blivit tillsagd flera gånger ute i fabrikerna. Håll i trappräcket, gör inte så, gör så. Så jag tycker absolut det är något vi praktiserar i verkligheten också. Men sen kan det alltid bli bättre.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar