Grannarnas skräck vid branden i Broddby


Det var vid halv femtiden på torsdagsmorgonen som ett hus i Broddby, inte långt från Tobo och Örbyhus, började brinna. Trots en intensiv släckningsinsats kunde inte trähuset räddas utan det brann ned till skorstensstocken. Mannen som bodde i huset fördes till vård, hur skadad han blev är oklart.

Nu har det hunnit bli förmiddag. I grannhuset ett 30-tal meter bort är familjen Annas fortfarande skakade av händelsen.

Viktor Annas berättar om hans upptäckt av branden:

– Jag vaknade av ett intensivt ljud och trodde att det var regn som jag längtat efter. Men det var inget dropp från taket.

– Från verandan såg jag att grannens hus brann, det var hemskt. Jag började skrika till min fru att hon skulle ringa till brandstationen. Min dotter ringde direkt.

Viktor Annas säger att det inledningsvis brann i mittenpartiet av grannens hus. Tillsammans med en närboende gick han dit. Då låg grannen redan på gräsmattan. Viktor berättar att ambulans kom kort därefter och tog hand om mannen. Hur mannen mådde vet han inte, han var aldrig själv fram till honom.

Det var inte bara Viktor som upplevde skräcken, det gjorde också han hustru Galina, hans dotter Viktoria och hennes båda döttrar Linnéa och Alicia.

– Jag tittade hela tiden mot skogen då jag var rädd för att den skulle börja brinna. Jag ville skrika till brandmännen att de måste vattna men det gjorde de ändå. Det kom flera brandbilar och man drog mycket slang. De var professionella, säger Galina Annas.

Hon var jätterädd att branden skulle sprida sig till deras hus.

– Huset är av sten, men det finns trä på verandan och taket till den.

Linnéa, elva år, och Alicia, åtta år, var lika oroliga.

– Jag var rädd men nu mår jag bättre, säger elvaåriga Linnéa.

Hennes lillasyster Alicia, åtta år, säger att hon blev stressad av händelsen. Åttaåringen hade ändå sinnesnärvaro nog att ta bild på lågorna genom skogsdungen.

– Så duktig du är Alicia fast du var så rädd, berömmer morfar Viktor.

Familjen har bott åtta år i huset i Broddby, dessförinnan bodde de i Täby. De hyllar lugnet på landet, men nu var de beredda att evakuera. De samlade ihop pass och personliga tillhörigheter.

– Vi tänkte att om vi måste dra så tar vi med oss de viktigaste grejerna från huset, säger Viktor Annas.

Nu spred sig aldrig elden till deras hus, men däremot har det regnat aska över tomten. Den hamnade i poolen, på verandan, på gräsmattan och så vidare. Viktor visar en hel hink med flagor som han samlat ihop.

I resterna efter grannhuset pågår eftersläckning. Styrkeledare Joakim Jansson, Uppsala brandförsvar station Östhammar, är där med två kollegor. Joakim Jansson säger att det känns hemskt för honom när ett helt hem brunnit upp. Han har också ett konkret råd till andra i förebyggande syfte.

– Ta bilder på inredning och personliga saker och förvara dem i ett bankfack eller liknade. De kan behövas vid ett försäkringsärende och är också minnen.

Polisen betecknat händelsen som allmänfarlig vårdslöshet. Mannen som bor i huset är hörd av polisen liksom grannar. Ingen är i det här läget misstänkt för brottet och det kommer heller inte att göras någon teknisk undersökning av brandplatsen.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar