Antikroppstester för invånare i Gävleborg kan försenas – smittskyddsläkaren: “Det finns ett tryck”


På torsdagen låg fem personer på sjukhus i länet med konstaterad covid-19, varav en på iva. Det framkom på Region Gävleborgs presskonferens. Antalet patienter med misstänkt covid-19 minskar inte utan ligger kvar ganska konstant på runt 20.

– Det är en nedgång för svåra fall på sjukhus och vi ser inga tecken på en andra våg, säger Lars Wesslén, smittskyddsläkare.

När färre covid-19-patienter ligger inne har infektionskliniken kunnat börja ta emot andra patienter igen. De ställde om helt i våras, för att ta emot patienter med covid-19 som behövde mer hjälp än en vanlig vårdavdelning kunde erbjuda, med högre personaltäthet och mer medicinteknisk utrustning, som andningshjälp.

– Det har varit som ett krig. Det kom människor från andra avdelningar och gick in för det här med hull och hår. Det är en mäktig känsla att ha fått vara med om det, säger Hanna Skogsberg, specialistsjuksköterska på infektionsavdelningen på Gävle sjukhus.

Tack vare att de hjälpts åt har det fungerat bra under den här våren tycker hon, trots många, svårt sjuka, patienter i en ny sjukdom med långa vårdtider. Den största oron fanns innan de hade kommit igång. Men nu när trycket lättat lite känner hon sig tagen och trött.

– Det har varit ganska många tuffa händelser som har gått bra där och då, men jag tror att det kommer ifatt nu när man slappnar av lite.

De får fortfarande ständigt in nya patienter. Efter midsommar märkte de en liten ökning och också att patienterna var yngre. Hon tycker sig märka att den fysiska distanseringen glöms bort ute nu under sommaren.

– Vi är ganska trötta, så vi får fortsätta hålla avstånd.

Läs mer: Emma slåss mot en osynlig fiende. “En del av oss gråter, men aldrig framför en patient”

Lars Wesslén ser en efterfrågan på antikroppstest. Nya regler för besöksförbudet inom äldreomsorgen öppnar för undantag för den som har ett positivt sådant. Men då krävs att testet är tillförlitligt, i dagsläget görs de med blod från armvecket.

Tommy Berger, S, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, sade för några veckor sedan att antikroppstesterna skulle komma igång den 1 september enligt planen. Men något datum för när de kan börja går inte att säga enligt Johan Kaarme, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör.

– September månad siktar vi på, så fort som möjligt.

Lars Wesslén tror inte att de är i gång 1 september, men vet inte heller när.

– Tidigast under september, sade han på presskonferensen.

Antikroppstesterna kräver både provtagningspersonal och laboratoriekapacitet. De pågår för vård- och omsorgspersonal och där har tolv procent av drygt 3 300 prov visat på antikroppar.

När det gäller om man kan räkna sig som immun efter ett positivt test för en pågående covid-19-infektion på samma sätt som om man har antikroppar hänvisar Lars Wesslén till riktlinjer från myndigheterna som ska komma nästa vecka.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar