Kampen om tiden är även en kamp om dess innehåll


Ett vanligt år hade årets sommarväder gjort att svenskarna vallfärdat till varmare breddgrader, men i år är vi fast inom landets gränser. För ett folk som reser som aldrig förr, blir det en prövning för många.

De nya orden hemester och svemester har fått ett uppsving i år. Fjällen fylls av ovana och oförberedda vandrare och campingplatserna vittnar om människor med nyinköpta husvagnar som inte vet hur de ska göra.

För många är det en återgång till barndomens somrar då sommarlovet tillbringades i bilar utan luftkonditionering mellan olika resmål i Sverige. Då hette svemestern, och hemestern, bara semester. Men någon gång under de senaste trettio åren har semester blivit likställt med utlandsresa, eller åtminstone en vecka i en stuga någonstans vid vattnet.

LO släppte nyligen sin årliga rapport om semester och klass. Som i resten av samhället ökar även ojämlikheten i svenskarnas semestervanor, den är nu störst sedan 2008.

2019 gjorde 70 procent av tjänstemännen en semesterresa, inom eller utom Sverige. Samma siffra för arbetarna var 50 procent. Samma mönster finns när det gäller tillgång till sommarstuga eller husvagn. 33 procent av arbetarna och 17 procent av tjänstemännen hade varken gjort en semesterresa eller hade tillgång till fritidshus/husvagn.

Sommarlovet för många barn är frihet från tidiga morgnar och måsten, men för allt för många är ledigheten detsamma som att fundera på om det går att äta sig mätt varje dag nu när det inte serveras skollunch. En veckas semesterresa, ens i grannkommunen, är en avlägsen dröm och sommarstuga något abstrakt andra pratar om.

Klass spelar roll för vad du kan göra med din lediga tid, men även om du har möjlighet till semester överhuvudtaget. Timanställda och vikarier får möjlighet att jobba när andra har ledigt och har sällan ekonomiska möjligheter att tacka nej till arbete oavsett om det är sommar eller inte.

Produktiviteten i samhället ökar. Någon generell minskning i arbetstid ser vi inte, varken med förkortade arbetsdagar eller fler semesterdagar. Kampen om tiden är viktig, rent av central, för arbetarrörelsen. Men en nog så viktig kamp är möjligheten för alla att fylla sin lediga tid med något. För det krävs, förutom ett jobb, även en inkomst som ger möjlighet till något mer än att få mat på bordet och kläder på kroppen.

Även om de flesta av oss tillbringar sommaren inom landets gränser i år, är sannolikheten stor att många “tar igen” förlorade semesterresor nästa sommar. Samtidigt ökar arbetslösheten i Sverige. En av följderna kommer troligen att vara ännu större klasskillnader i hur vi tillbringar vår lediga tid nästa år.

Kampen om tiden är viktig, men lika viktig är möjligheterna till en trygg anställning, på heltid om man så önskar, och trygghetssystem som fångar upp den som blir arbetslös eller sjuk. Bara så kan alla få en möjlighet till den semester de önskar sig.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar