“Här försvinner alla stora träden du ser”


Någon gång på 1700-talet lär stjälktopparna ha trängt upp genom jorden på Strandparkens almar. Genom århundraden har almarna observerat hur Gävle förändrats. Inte minst genom stadsbranden 1869, då stadens lövträd bidrog till att begränsa eldens spridning.

Jonas Åbergs företag har fått uppgiften att plocka ner några av Gävles döende almar i Strandparken vid Gammelbron och därigenom även förändra stadsbilden.

– Det är jättetråkigt. Här försvinner alla stora träden du ser utåt. Alla är almar. När kommunen insåg att det var risk för almsjukan planterade de björkarna här som är snabbväxande, så vi får någon grönska, säger han.

Almsjukan är en svampsjukdom som sprids genom insekten almsplintborren. Genom åren har den spridits norrut från södra Europa och till slut har den alltså nått Gävle.

För att ta ner de stora almarna har Jonas Åberg hyrt in både personal och maskin.

– Det här trädet kommer vi att fälla helt och hållet, på grund av almsjukan. Du ser att det knappt har några löv kvar där uppe på toppen. Det behövs en väldigt duktig maskinförare för sådana här jobb och det finns här i Gävle, säger Jonas medan han observerar trädfällningen.

Ni blir trädbödlar?

– Ja, lite grann. I de här fallen är det ganska lätt för kommuninvånarna att se på trädet varför vi gör det. Det är värre med träd som visuellt ser ut att vara friskt.

Runt avspärrningarna samlas flera nyfikna som tittar på.

– Sakta klipper han ner trädet i så små bitar som är hanterbart för att sedan lägga ner dem i containern. Det tar nog drygt fem timmar och sedan ska det transporteras iväg också.

För vissa av almarna kommer en hög stubbe på mellan åtta och tio meter sparas, för att bli hem åt insekter och fåglar.

– Vi får en arbetsorder av kommunen där det står inskrivet för vilka träd vi ska lämna en hög stubbe och hur hög den ska vara.

I dagsläget är det sex almar som har eller ska sågas ner i Strandparken. Sju står fortfarande kvar, men det är bara en tidsfråga innan de blivit för sjuka och behöver sågas ner.

– När vi är klara här ska vi till Boulognerskogen för att ta ner ett till träd, säger Jonas Åberg.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar