Fatma, 20, fann fotbollen tack vare FC Rosengård


Sedan 2008 har FC Rosengård drivit Football for Life med syfte att stärka unga tjejers självkänsla och självförtroende med hjälp av fotbollens kraft i Sydafrika.

För drygt två år sedan drog man i gång ett liknade projekt i mindre omfattning på svensk mark i samarbete med föreningen ”Tillsammans i Förening”. Pilotprogrammet har gått under namnet Female Coach Development Program och hade som mål att få utbilda unga kvinnor till ledare i de båda föreningarna, men även inom Malmös övriga föreningsliv. 

En av tjejerna som deltog i ledarutbildningen var Fatma Alwan – och i dag är hon själv ledare FC Rosengårds F2010-lag. 

– Jag har utvecklats enormt. Från att jag inte var så intresserad av sport och egentligen inte kände mig som en ledare heller till att få den här självkänslan och självförtroendet, berättar Fatma Alwan. 

”Jag var skeptisk” 

Det var genom en vän som jobbade för föreningen Tillsammans i Förening som Fatma Alwan, 20, upptäckte projektet efter att hon gått klart gymnasiet. Efter lite övertalan gick hon med på ett möte där bland annat FC Rosengårds klubbchef Jenny Damgaard var med. 

– I början var jag lite tveksam, jag tänkte att idrott som fotboll och basket inte var min grej. Det var ofta att jag klassade mig som den där som inte var så sportig. Så jag var skeptisk, säger hon och fortsätter:

– Men när vi pratade om projektet och att få till fler kvinnliga ledare inom idrotten så tyckte jag att det lät jätteintressant och bestämde mig för att vara en del av det här. 

Fastnade trots allt för fotbollen 

Och av alla sporter hon fick prova på så var det just fotbollen hon fastnade för. 

– Jag fick testa på fotbollen från ett annat perspektiv. Innan hade det varit i skolan där jag upplevde att det var killarna som tog mest plats på fotbollsplanen. Ibland upplevde jag att man såg ned på tjejerna som ville testa att spela fotboll så därför backade jag undan. 

– Jag är supertacksam att jag tog den här chansen för i dag älskar jag fotboll, dels för att det är en jätterolig sport men också för att man får träffa så många olika människor.

”Tjejerna ser en som en förebild”

Mycket har hänt sedan hon hoppade på projektet. Hon har genomgått en grundtränarutbildning hos Svenska Fotbollsförbundet och är förutom tränare till FC Rosengårds flickor födda 2010 även ledare för spontanfotboll. 

Fatma Alwan studerar till gymnasielärare vid Malmö universitet och jobbar även på Tillsammans i förening. Och att vara engagerad som ledare är det bästa hon vet. 

– Det absolut roligaste är att få träffa en massa människor. Den här gemenskapen som man har är riktigt kul. Man märker att tjejerna ser en som en förebild och det blir ofta att vi pratar om andra saker som skola och familjen. Det är inte bara fotboll. 

Till hösten ska  Football for Life etableras på svensk mark, fritidsnämnde i Malmö stad har beviljat FC Rosengård 500 000 kronor för att kunna starta upp projektet. 

Målet: 30 kvinnliga ledare och 10 tjejlag

Målet är att få in 30 nya kvinnliga ledare och 10 nya tjejlag genom projektet tillsammans med övriga föreningslivet i Malmö. 

Och där kommer Fatma Alwan ha en viktig roll. 

– Vi kommer att jobba med 30 unga tjejer. Hälften är erfarna ledare som Fatma och sen ska de vara mentorer och hjälpa oss att rekrytera 15 nya tjejer som kanske inte är så insatta i ledarfunktionerna och föreningslivet. Vi hoppas att dessa kvinnliga ledare ska hjälpa oss att få in ännu fler tjejer som vill spela fotboll eller testa andra fritidsaktiviteter, säger Jenny Damgaard, klubbchef i FC Rosengård.  expressen

Related posts

lämna en kommentar