Dömdes för skattjakt med metalldetektor – nu överklagar Jimmy Nordin till hovrätten


Mellan våren 2018 och sommaren 2019 har den före detta friidrottaren Jimmy Nordin sökt efter dyrgripar under marken med hjälp av en metalldetektor, något som är olagligt utan tillstånd.

I april dömdes han till 2 000 kronor i dagsböter för brott mot kulturmiljölagen. En dom Nordin var missnöjd med.

Men efter att ha fått prövningstillstånd har Nordin och hans advokat Erik Hedvall nu skickat in en överklagan till hovrätten.

“Om målet är att motverka och förebygga plundring räcker det väl med att ha ett förbud mot just plundring? Ett sådant förbud finns redan. Lagstiftaren har inte sådana skäl som krävs för att inskränka EU-rätten och då får inte den nationella rätten tillämpas, vilket i sin tur leder till att Jimmy ska frikännas från åtalade gärningar”, står det i överklagan.

Jimmy Nordin skriver så här på sin hemsida om överklagan:

“Nu är det bara vänta och hoppas att Sverige följer EU-lagar och att praxis och lagen kring metallsökning med metalldetektor skrivs om och tillämpas lika som våra grannländer.”

I en tidigare intervju med tidningen har Nordin sagt att han inte tycker att han bryter mot någon lag.

– Att bara skita i allt som ligger i marken tycker jag känns som ett värre brott. Egentligen borde vi få betalt för att hålla stränderna fina, sa han i mars.

Läs mer: Jimmy Nordins metalldetektor beslagtogs av polisen: “De stal lite av min frihet och glädje”arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar