Armand Duplantis berörd – av ikonen Bubkas fina ord


På måndagen var det exakt 35 år sedan Sergey Bubka gjorde det som länge betraktats som omöjligt.

På Jean Bouin Stadium i Paris framför 5000 åskådare seglade han över ribban på sex meter, som den första stavhopparen någonsin.

– Den äldre generationen trodde till hundra procent att ingen kunde hoppa över sex meter på den tiden, säger Bubka till World Athletics.

Men från början var det inte tänkt att han ens skulle tävla den dagen. Utan Bubka var i Paris i väntan på att flyga vidare till en tävling i Nice. Samma morgon som tävlingen anlände han i staden och hade kort tid på sig att förbereda sig.

– Det var en överraskning för alla, inklusive mig. Jag trodde inte att jag skulle göra det den dagen i Paris.

Det historiska hoppet 1985 på Jean Bouin Stadium blev legendariska Sergey Bubkas stora genombrott. Totalt slog ukrainaren 35 världsrekord under sin karriär och hoppade sex meter eller över 45 gånger.

I dag har 23 stycken till hoppat över sex meter.

Förste svensk var Armand Duplantis.

”Jag kan inte ens förklara”

Under EM i Berling flög Duplantis över ribban på 6,05 och tog som 18-åringen hem guldet. Och blev därmed historisk.

– Det var…jag kan inte ens förklara…för så klart har jag tittat på Bubkas sexmetershopp många gånger. Det har blivit sexmetershopp för en hel del sedan dess. Men mitt första kommer alltid vara ett av de mest speciella hoppen jag någonsin har hoppat i mitt liv, säger han och fortsätter:

– Sex meter, det är den gyllene gränsen i stavhopp, när du kommer över det är det speciellt. Och när jag gjorde det för första gången, det kommer alltid vara första och därför alltid vara det mest speciella sexmetershoppet.

Hur många gånger tror du att du kommer hoppa över sex meter?

– Jag vet inte, men jag hoppas göra det fler gånger än Bubka.

Om Sergey Bubkas drömgräns var sex meter vet inte Duplantis, som är nuvarande världsrekordinnehavare i stavhopp, hur högt han kan hoppa.

– Det är svårt att säga. Jag vill pusha gränserna om vad folk tror är möjligt. Jag vill visa folk vad människor kan göra. Jag har genuint ingen aning, det är så svårt att säga. Jag kan hoppa högre än vad jag gjort nu, men om jag är där nu vet jag inte. Vi kommer få se helt enkelt.

Duplantis lovordas av Bubka

Två helger i rad i februari slog ”Mondo” världsrekord och ribban låg kvar på 6,18. 

– Jag vet att jag kan utvecklas och förbättras och jag vet vad som krävs för att slå världsrekord. Jag är redo när tävlingarna börjar dra i gång igen och försöka komma upp i några höga höjder igen.

Bubka är imponerad av den 20-åriga stjärnan.

– Vi behöver personligheter som kommer att leda och driva friidrott till en annan nivå. Jag gillar Mondo och jag önskar honom all lycka eftersom han har en riktigt unik talang, säger han till World Athletics.

Armand Duplantis om legendarens snälla ord:

– Det är coolt, han är en legend. Han är fortfarande enligt många den bästa stavhopparen som någonsin har levt. Det är väldigt coolt att få höra såna ord från Bubka, säger han.expressen

Related posts

lämna en kommentar