Antalet resenärer ökar på Upptåget – risken att smittas oroar tågvärdar: “Svårt att avgöra”


Biljetter ska ständigt kollas, säte efter säte, vagn efter vagn, person efter person. Att hålla distans är därför en svår uppgift för Upptågets tågvärdar.

Under pandemin har resenärer konsekvent blivit ombedda att välja andra färdmedel än kollektivtrafiken. Till en början minskade resandet drastiskt, men nu har det börjat vända och allt fler sätter sig på tåg och bussar för att ta sig till jobb, semesterorter eller destinationer för dagsutflykter.

– Det är många Furuviksresenärer och fritidsresenärer som enligt restriktionerna inte ska åka med oss. Från 16-tiden är det mycket folk åt båda håll, säger Anna Bergström, lokförare på Upptåget och vice ordförande på fackförbundet Seko Gävle-Dala.

Transdev, där Upptågets tågvärdar är anställda, har meddelat alla sina anställda att det är upp till dem själva att avgöra om det är möjligt att genomföra visering eller inte. Alltså kolla att alla resenärer har giltiga biljetter. Tågvärdarna ska alltså göra en egen bedömning av vad som är många passagerare och vad de själva är bekväma med i sin arbetssituation. Anna Bergström tycker att den bedömningen kan vara besvärlig.

– Det är såklart svårt att avgöra, vad är mycket folk? Det kan vara 50 personer för en tågvärd eller mer eller mindre för andra, säger hon.

Therese Åsåker och Peter Engström jobbar som tågvärdar på Upptåget. Peter menar att direktiven kunde varit tydligare i början av pandemin men att det i dag funkar bra.

– Det hade varit bättre med en tydligare linje från början med mer restriktioner från UL. De har ju stängt dörrarna i fram på bussarna för förarna. På SJ bokar de sittplats och har spärrat vartannat säte, man skulle kanske kunna göra samma på Upptåget, säger Peter Engström.

Therese tycker att tillvägagångssättet fungerar bra.

– Vi har inga direkta direktiv, vi avgör hur vi vill jobba. Vissa sköter bara avgångarna medan andra väljer att kolla biljetter. Vi ska inte utsättas för risker om det är för trångt. Det är rätt så okej, säger Therese Åsåker.

Båda tycker att oron för att bli smittad finns där och att många resenärer har slutat hålla avstånd.

– Det finns alltid en oro i bakhuvudet, när resenärer hostar eller nyser. Jag har inte någon anhörig som har blivit drabbad och inte kommit nära viruset, säger Therese Åsåker.

Hon och hennes kollegor har försökt dirigera folk för att de ska sprida ut sig på tåget.

– De flesta går på första vagnen. När vi ber de sätta sig i en tom vagn längre fram lyssnar de men går sedan tillbaka inuti tåget till sin vanliga plats med mycket folk. Många tänker mer tidseffektivt än att det finns en verklig smitta. Folk verkar ha tröttnat på corona, att de tänker: “nu kan vi åka tåg lite hur vi vill”, säger Peter Engström.

Simon Johansson, enhetschef på Transdev Uppland, menar att de varit snabba med direktiv till sina anställda men att är svårt att veta hur man ska till väga och att man är i konstant dialog med skyddsombuden.

– Vi var snabba med att stänga av en toalett åt personalen och säga att de får avgöra när det är okej att visera. Vi har inte satt någon siffra på hur många passagerare som gäller, tågvärden får själv bestämma.

Även fast någon tycker 100 personer är lite, finns det ju risk för smittspridning. Borde inte en siffra finnas?

– Så kan man tänka. Det vi tänkte var att 50 personer kan var mycket för den ena, och lite för den andra. Det jag kan känna är att vi saknar riktiga direktiv. Arbetsmiljöverket har inte ålagt samtliga operatörer restriktioner utan bara där de varit på plats.

– Jag anser att vi har varit tydliga. Alla beslut vi tar, tar vi ihop med trafikhuvudmannen, UL. Våra skyddsombud varit med i diskussionen hela tiden också.

Har ni diskuterat möjligheten med att spärra av vartannat säte?

– Vi har hört röster om vartannat säte men inte från skyddsombuden. Man har velat spärra av fyr-sätena vid tågvärdskupén, vilket vi har gjort.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar