Allt pekar mot en mittenplacering – det är helt enkelt för dåligt


Om det hade varit någon entrépeng på Gamla Ullevi den här kvällen hade Olof Mellberg  ensam varit värd hela. När Helsingborgs tränare i första halvlek spände ögonen i fjärdedomaren och upprepade gånger skrek ”NU LYSSNAR DU” var man rätt nöjd med att man inte var fjärdedomare. 

Den gamle landslagsmittbacken svettades vid sidlinjen i 90 minuter plus tillägg och var utan tvekan den som kvitterade ut det högsta betyget bland de rödblå, för det var ett stundtals uselt skånskt gäng, åtminstone första timmen, som slog bort passning efter passning mot ett IFK Göteborg som heller inte imponerade. 

Mellberg fick stor utdelning på sina byten och hade det inte varit för en nick tätt över/utanför strax efter kvitteringen hade det blivit full pott. 

Giorgi Kharaishvili har en bra bit kvar till kvaliteten han visat tidigare säsonger, men aktionen vid hans tidiga 1-0-mål var både påpassligt och tekniskt väl utfört. Där och då var Helsingborg mer än lovligt virrigt i defensiven och IFK Göteborg kunde och borde ha punkterat mötet innan domaren Andreas Ekberg blåste för halvtidsvila. 

Men IFK Göteborg saknar ju så mycket spets. Det finns i nuläget endaste en renodlad forward tillgänglig, han heter Oscar Vilhelmsson, är 16 år gammal och fanns inte ens med på bänken mot Helsingborg. 

Ni hör ju själva, det håller inte. Robin Söder är skadad, Alexander Farnerud är skadad och det är bråttom, bråttom att få in förstärkning på den positionen. Tåget börjar tuffa i gång på allvar och serien kommer att dras isär inom kort, en cupfinal mot Malmö FF väntar och ska det bli en rolig allsvensk höst för IFK Göteborg så bör det definitivt finnas en ny forward på plats på Kamratgården när transferfönstret öppnar den 29 juli. 

Men Sargon Abraham, 29, har i alla fall vuxit ordentligt den senaste tiden. Han verkar äntligen ha lagt futsal-takterna bakom sig och ser nu ut som en ordentlig allsvensk spelare, även om det finns mer att jobba med. 

Hans första halvlek mot Helsingborg var sannolikt hans bästa i den blåvita dressen. Framspelningen till målet var precis, han var rörlig, bolltrygg och klok, och tänk om han hade fått det där skottet under ribban i stället för en meter över. 

Samtidigt som gästerna höjde sig en bit in i andra blev IFK Göteborg ängligt och försiktigt och när rivjärnet Hosam Aiesh byttes ut – förståeligt, han sliter hårt och det kommer fler matcher – mattades laget ännu mer och orkade inte hålla emot Helsingborgs slutforcering. 

Det borde ha blivit tre poäng, det blev en och spelare för spelare – truppen är bra men obalanserad – måste IFK Göteborg få ut mer av sitt material än vad man har har visat hittills under åtta omgångar. 

Samtidigt har laget levererat i cupen och 120 minuter mot Hammarby och 120 minuter mot Elfsborg sliter givetvis, men det ska gå att slåss på två fronter under en period. 

Hur August Erlingmark reagerade när slutsignalen ljöd? En rejäl svordom, en bortsparkad boll och några väl valda ord till lagkamraterna och det sammanfattade nog även supportrarnas känslor hemma i tv-soffan. 

Hammarby, Falkenberg, BK Häcken, Malmö FF och Malmö FF igen och så ett transferfönster på det. 

Högintressanta och kanske säsongsavgörande veckor väntar för IFK Göteborg. expressen

Related posts

lämna en kommentar