Sex röda fynd bland bolagets nya årgångar – Sune Liljevall tipsar: “Priset är överraskande lågt”


Det är viner från tempererade områden i främst Europa som kan skifta i kvalitet beroende på väderleken det aktuella växtåret.

Årgångarna 2018 och 2016 var till exempel exemplariska i Södra Rhônedalen, vilket visar sig i de överraskande delikata exponenterna som nu anlänt till Systemets hyllor.

Har plockat ut sex klockrena röda fyndviner som ingen vinvän bör missa.

Nya årgångar på Systemet

Fynd – bästa köp

Rioja Bikaña Reserva 2014, Rioja, Spanien

Omdöme: Den klart mest prisvärda riojan på bolaget just nu. Producerad av en av distriktets mest anrika vinfirmor, La Rioja Alta. Bjuder på allt det som önskas av en klassiskt formulerad rioja, det vill säga inslag av vaniljlika fattoner, torkad frukt, röda mogna bär, krondill, hasselnötter… Och priset är överraskande lågt. Servera till elegantare rätter på lamm, nöt eller vilt.

Pris: 99 kr Systembolagsnummer: 70877

Mont-Redon Côtes du Rhône Reserve 2018, Frankrike

Omdöme: Det här vinet är alltid gott och ett mycket bra köp. Men med denna toppårgång uppvisas en koncentration och kraft utöver det vanliga. Bjuder på djupa inslag av skogsbär, som hallon och blåbär, örtkryddor, lagerblad och ekfat. Mycket gott redan nu till mörka kötträtter på lamm och nöt, men kommer att växa ytterligare i nyansrikedom med några års lagring.

Pris: 119 kr Systembolagsnummer: 5461

Saint Auriol Chatelaine La Clape 2018, Languedoc-Roussillon, Frankrike

Omdöme: Har nog aldrig smakat bättre än i sin färska, mycket fina, nya årgång. Smaken är fyllig med massor av mörka bär – som svarta vinbär och björnbär – tillsammans med inslag av kryddörter, choklad och fat. Kalasval till mörkt, mustigt kött från grillen.

Pris: 119 kr Systembolagsnummer: 4500

Château Courac 2016, Côtes du Rhône, Frankrike

Omdöme: Fylligt och kraftfullt på ett sätt som speglar denna utsökta årgång. Här trängs rika, komplexa toner av mörka bär, lakrits, skogshallon, charkuterier och kryddörter i den långa, djupa smaken. Ger fantastiskt mycket kvalitet och smakrikedom för sitt pris och ett toppenval till smakrika kötträtter, gärna grillat.

Pris: 119 kr Systembolagsnummer: 2007

Läs även: Passande vin till grillköttet – Sune Liljevall tipsar: “Läcker och generös sydfransos”

Allesverloren Tinta Barocca 2017, Sydafrika

Omdöme: Portvinsdruvan tinta barocca gör sig även utmärkt i rödviner. Det är detta harmoniska och smakgenerösa vin ett tydligt bevis på. Exponerar toner av mörka bär, blå plommon, choklad och rostade fat i harmoniskt, lent samspel. Njut till exempelvis lammfärsbiffar med vitlök och rosmarin.

Pris: 129 kr Systembolagsnummer: 12002

District 7 Pinot Noir 2018, Kalifornien, USA

Omdöme: Ett verkligt läckert, förförande gott pinot noir-vin med solmogna jordgubbar, bigarråer, nougat och rostade fattoner på arompaletten. Allt balanserat av en närvarande fruktsyra vilket gör vinet matvänligt till såväl kyckling som till fläsk- och lammrätter.

Pris: 129 kr Systembolagsnummer: 6578

Text: Sune Liljevall.

STORT TEST: Här hittar du det godaste rosévinet – se hela listan: “Precis så här ska rosé smaka”arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar