Personal larmar om ännu större barngrupper på Sandvikens förskolor höst – trots färre inskrivna barn


Det var i en insändare till tidningen som en förskolepedagog i Sandviken berättade om sin oro för konsekvenserna av att barngrupperna i höst kommer bli större. Insändaren fick då svar från skolchef Inger Norman som menade att det hela rörde sig om en missuppfattning. I svaret till insändaren skrev skolchefen:

“Det finns inte heller några påbud, vare sig från kommunchef, kunskapsnämnd eller undertecknad, att barngruppernas storlek ska ökas”.

Men enligt flera förskolepedagoger är det verkliga läget ett annat. De fick nyligen veta att deras barngrupper kommer att öka.

– Precis innan semestern fick vi barnlistorna och nu ska grupperna bli ännu större. På min avdelning kommer vi vara 17 yngre barn, säger en förskolepedagog i Sandvikens kommun.

LÄS MER: Läkaren säger nej till förskola – men Sandviken vägrar erbjuda Leo, 2,5 år, dagmamma

Skolverkets rekommendation är att barngrupper med yngre barn ska bestå av 6–12 barn, och barngrupper med äldre barn av 9–15 barn. I Sandviken är barngrupperna vanligtvis betydligt större än så. På en pedagogs avdelning för större barn ska det ökas från 22 barn till 25 stycken, vilket innebär nästan 9 barn per vuxen.

– Vi har jobbat väldigt mycket med barnkonventionen under våren, hur rimmar det med det här? Hur är det här att se till barnens bästa?

Antalet barn kan dessutom komma öka om barnen går deltid, och därmed delar på samma förskoleplats. Det var därför för många förskolepedagoger både en lättnad och en oro att tidigt få veta att barnantalet i höst skulle minska, då färre barn föddes i kommunen 2019.

– Vi fick information om att det skulle bli så få barn att personal till och med skulle få sluta, berättar förskolepedagogen.

LÄS MER: Sommarens förskola anpassar sig efter pandemin: “Ska vara trygga i att vi har en förskola som fungerar”

Därför kom vändningen för många som en överraskning. Flera förskolepedagoger reagerade också på en jobbannons där det stod att kommunen sökte en förskolepedagog “med vana av stora barngrupper”.

– Det är första gången jag ser något sådant skrivas i en annons, säger en pedagog.

De reagerade också över att annonsens publicerats långt innan förskolepedagogerna själva fått veta något om de stora grupperna.

– Det betyder ju att det här är något som kommunen vetat länge. Många tyckte det var konstigt, vi hade ju fått höra att barnantalet skulle bli mindre.

Förskolepedagogen är mycket kritisk till Inger Normans insändarsvar.

– Det som är illa är ju att det hon säger inte är sant. Och om det är så att hon faktiskt inte känner till det här, då blir man ju orolig på riktigt. Om inte hon vet något, vem har bestämt det då? Det är ju problem om de som bestämmer inte ens vet vad som är bestämt, säger pedagogen.

På pedagogens förskola har antalet avdelningar nästan halverats. Samtidigt har bland annat en del av Kungsgårdens förskola avvecklats och barngruppen spridits ut i existerande grupper. Trots det säger skolchef Inger Norman att anledningen till att Sandviken inte uppnår Skolverkets rekommendationer är att det inte finns plats.

– Det har vi ingen möjlighet att uppnå. Vi har inte tillräckligt med lokaler.

Hur kan ni inte ha tillräckligt med lokaler när ni samtidigt stängt ner lokaler och har avdelningar som står tomma?

– Varje höst stänger vi ner. Det är inget nytt. Sedan öppnar vi upp i vår när föräldralediga vårdnadshavare går tillbaka till jobbet.

Skolchef Inger Norman står fast vid att det inte finns några påbud för större barngrupper i höst.

– Det finns över huvud taget inget sådant, säger Inger Norman.

Hur kan det då komma sig att flera pedagoger fått veta att deras barngrupper kommer öka?

– Det kan jag inte svara på. Det skulle vara i fall de haft för få barn innan. Det Skolverket säger är bara rekommendationer, inget annat.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar