“Med den kraften dör man om det träffar fel”


TV: Övervakningsfilm från attacken på bensinmacken finns längre ner i artikeln.

Så sent som i slutet på maj släpptes mannen på fri fot efter att ha suttit häktad misstänkt för ett uppmärksammat mordförsök. Han friades för mordförsöket som även det inträffade i Sandviken. Däremot dömdes han för flera andra brott, till skyddstillsyn.

Nu är han åter i rätten för ytterligare en misshandel. Han greps natten 31 maj på Västerled i Sandviken efter att han ska ha huggit en man i tjugoårsåldern i armen med en skruvmejsel.

Han har sedan suttit frihetsberövad sedan händelsen och leddes därför in i salen i midjefängsel av två kriminalvårdare.

Den misstänkte och 20-åringen ska, enligt åklagaren, ha kommit i kontakt med varandra i en rondell på Gävlevägen, mellan Norrsätraskolan och bensinmacken Ingo i västra Sandviken. Enligt 20-åringen ska den misstänkte mannen ha bettet sig hotfullt varpå han och hans vänner vält honom över ett staket. Den misstänkte å andra sidan upplevde sig trängd i situationen och påstår att de ska ha slagit honom i ansiktet. Slagen polisanmäldes aldrig.

Efter tumulten ska 20-åringen och hans kamrater tagit sig till bensinmacken för att tanka. Den misstänkte mannen ska enligt ett par förbipasserande vittnen då grävt fram ett knivliknande föremål ur sin väska.

“Ni vet inte vad de gjort mot mig, nu kommer hämnden” och “nu jävlar ska de få” ska den misstänkte mannen ha sagt enligt de två vittnena, innan han med skruvmejseln i högsta hugg cyklat i full fart mot målsägande som nu befann sig vid bensinmacken.

Där ska mannen, enligt flera vittnesuppgifter, slängt ifrån sig sin cykel och gått till attack mot 20-åringen. Enligt den misstänkte själv ska han ställt ifrån sig cykeln, fällt ner stödet innan han vrålat “kom hit din fitta så ska jag hugga dig” och gått till attack. Upp till tre hugg ska ha utdelats, varav ett ska ha träffat.

I förhör säger ett av vittnena att han sett ett överhandshugg och ett hugg från höften.

– De är hårda, med den kraften så dör man om det träffar fel, säger vittnet i förhör.

I en paus under förhandlingen i rätten pratar tidningen med 20-åringen om hur det känns att återigen möta gärningsmannen.

– Det är inte läskigt, men det är klart att man tänker tillbaka på det, säger han.

– Man tänker tillbaka på hur det kunde ha gått.

Vilket av utfallen som träffade är oklart. 20-åringen upptäckte skadan först efter händelsen och av vittnena så är det bara en som är säker på att ett av huggen träffade. Det tryckte försvarsadvokat Gustaf Andersson särskilt på i sina förhör med vittnena. Till sin hjälp hade han en övervakningsfilm från den misstänkta brottsplatsen.

TV: Övervakningsfilmen visar tjugoåringen springa in i bild från bildens nedre högra hörn, tätt följt av den misstänkte gärningsmannen.

– Filmen är det enda vi vet från händelsen, på den syns varken kontakt eller utfall, säger han under huvudförhandlingen.

– Vad som däremot syns är att målsägande tumlar in i den här soptunnan.

Åklagare yrkar på att mannen ska få två års fängelse för grov misshandel. Han anser att handlingen i sig är uppenbart hänsynslös och rå, samt att den misstänkte har återfallit i brott så snart efter en dom.

– Det höga straffvärdet är för att han är dömd för saker och ting sedan tidigare, säger Kjell Lindqvist efter förhandlingen i tingsrätten.

Mannen friades från ett uppmärksammat mordförsök i slutet av maj. Han dömdes emellertid för bland annat misshandel och hot mot tjänsteman till skyddstillsyn.

Åklagaren anser att att skyddstillsynen bör undanröjas och att den misstänkte ska dömas gemensamt för båda brotten.

– Om man blivit dömd för skyddstillsyn och gör en sådan grej efter tre dagar då har inte skyddstillsynen ens startat, säger Kjell Lindqvist.

Försvarsadvokaten yrkar istället på mannen ska frias. I andra hand anser han att straffvärdet är alldeles för högt.

Han vänder sig emot att misshandeln ska betraktas som grov. För att han inte anser att det finns tillräckligt med bevis för att något av huggen ska ha träffat.

– Att han försökt hugga säger han ju själv, men syftet ska ha varit att skrämmas, säger Gustaf Andersson.

Han lyfter också resultaten av den psykiatriska undersökningen och anser att straffet bör sänkas på grund av det.

– Av den psykiatriska undersökningen framkommer omständigheter där det finns utrymme för att straffvärdet ska vara lägre, säger han och fortsätter:

– Även om du inte lever med en allvarlig psykisk störning, men i alla fall med ett förståndshandikapp, då ska du inte fullt ut få ett straff som någon som är vid sina sinnes fulla bruk.

Den misstänkte kommer att sitta häktad tills vidare eftersom att rätten anser att risken för fortsatt brottslighet är hög.

Dom ska meddelas i nästa vecka.

Bilder till printen:arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar