Länets 13 000 permitterade har kostat staten en halv miljard: “Ett väldigt viktigt verktyg”


Färska siffror från Tillväxtverket visar att korttidspermitteringarna hittills har kostat staten 27 miljarder kronor och berört mer än en halv miljon människor. Gävleborgs del av den kakan är 486 miljoner kronor och 13 134 anställda.

Tillverkande företag i länet, som exempelvis Sandvik, har beviljats totalt 189 miljoner kronor och permitterat 5 951 personer.

På andra plats kommer “handel” med 56 miljoner kronor och 1 408 anställda tätt följd av “hotell/restaurang” med 52 miljoner kronor och 1 230 anställda.

Att dessa tre branscher toppar statistiken för Gävleborg kommer inte som en överraskning för Antti Vainio som är chef för näringslivspolitik på Mellansvenska Handelskammaren med cirka 400 medlemmar i Gävleborg och Dalarna.

– Tillverkningsindustrin i regionen är väldigt stark och vi vet att hotell- och restaurang har drabbats hårt, säger han.

Läs mer: Statligt stöd underlättar för Hotel City: “Mars kom som en kalldusch”

Idén bakom korttidspermitteringarna är att företag som påverkats negativt av coronapandemin ska kunna dra ner på de anställdas arbetstid och slippa en del av lönekostnaden. Stödet betalas ut i fyra olika nivåer där staten går in med 15 procent som lägst och 60 procent som högst.

– Det vi har hört från våra medlemmar är att detta har varit ett väldigt viktigt verktyg som gjort stor skillnad. Men det verkar som att mindre företag inte har utnyttjat möjligheten i samma utsträckning som stora företag, säger Antti Vainio.

Orsaken kan dels vara bristande administrativa resurser, dels svårigheter att göra bedömningar om framtiden, menar han.

– På mindre företag är man ofta lite allt i allo, då kan det vara svårare att sätta sig in i stödets regelverk och att dra ner på personalstyrkan på ett strukturerat sätt. Man vet kanske inte hur efterfrågan ser ut om några veckor och hamnar därför i ett vänteläge istället, säger Antti Vainio.

Fakta / Korttidspermitteringar.

Nivå. Minskad arb.tid. Minskad lön. Arb.giv. Stat. Minskad kostnad arb.giv.

1 20% 4% 1% 15% -19%

2 40% 6% 4% 30% -36%

3 60% 7,5% 7,5% 45% -53%

4 80% 12% 8% 60% -72%

Källa: Tillväxtverketarbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar