Här vandaliserades flera bilar på samma gata – Johans nya bil var hel i en dag: “Glädjen försvann”


I lördags åkte Johan Olsson ner till Karlstad för att köpa och hämta hem sin nyköpta bil. Totalt blev det en resa på drygt 60 mil, men det gjorde ingenting – en ny bil är ju ändå kul.

Men den lyckan varade inte länge.

Han parkerade bilen på Stora Esplanadgatan, på hörnet från Scandic CH i centrala Gävle, nära tågstationen.

– Det är ju trångt om parkeringsplatser, men jag tänkte att där borde det inte vara någon fara. Men där hade man ju fel. Glädjen med att köpa en ny bil försvann, säger Johan Olsson.

För på måndagsmorgonen när han skulle åka till jobbet gjorde han en oroväckande upptäckt. Enligt Johan märkte han att det låg glas på backen. Han såg sedan att det var flera bilar som var trasiga.

– Var och varannan bil hade ju en inslagen ruta. Några på bakrutan, några på framrutan. Så kom jag fram till min bil och såg att den också var inslagen, säger han.

Han ringde 114 14 och polisanmälde händelsen direkt. I Johans bil saknades ingenting, men det var både en trasig ruta och en repa.

– Man blir uppgiven. Det känns så onödigt, de har inte snott något så det är bara menlös skadegörelse som ställer till så mycket problem.

Johan uppskattar att det var mellan fem och sju bilar som hade trasig ruta. Under både måndagen och tisdagen har han lagt ner tid på att både ha kontakt med polisen och med sitt försäkringsbolag.

– Det blir ju en självrisk för mig och det kanske handlar om 3 000 till 5 000 kronor. Vi får se vad det blir, det tar liksom ens energi, säger han.

Vad vill du säga till den eller de som gjort det här?

– Man undrar ju varför och vad de får ut av det. Jag kan nästan förstå mer om man stjäl något och har en mening eller baktanke med det, men det här är rena dumheter bara som gör en minst sagt upprörd.

Han räknar med att det kan ta veckor innan bilen är hel igen.

– Det är ju under den värsta perioden med semester och sådant. Det ställer till det för mig som är egenföretagare också, det blir krångligt, säger han.

Under året har flera bilbränder härjat i Gävle och kommunerna i kring. Johan har bott i Gävle i över tio år och upplever att det har förvärrats med tiden.

– Man tröttnar ju och undrar vad nästa steg blir. Det händer så mycket mer nu och man måste tänka sig för var man parkerar eller vilken väg man tar hem. Det är tråkigt att det är en sådan utveckling. Man blir oroad.

Daniel Wikdahl, presstalesperson vid polisen, kan inte uttala sig om det skett en ökning i Gävle de senaste åren. Men enligt honom är skadegörelse på bilar hyfsat vanligt.

– Det händer väl lite för ofta. Det kan vara fulla människor på väg hem från krogen, ett misslyckat bus från en ungdom eller så är det någon som är förbannad på någon annan. Det finns alla varianter man kan tänka sig och några till, säger han.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar