Snart öppnar coronaanpassad bio i Sandviken – väntar på klartecken från Hollywood: “Skräckfylld entusiasm”


Redan i slutet på mars började bion se en sinande publik och man valde att dra ned på visningar. Den 3 april stängde Grand i Sandviken portarna helt. En stängning som varat i snart fyra månader.

– Vi har haft någon som hyrt bion och några privata visningar. Men det är ingenting vi går runt på, det kostar så mycket att dra igång hela apparaten och då måste vi få in pengar på det, säger Björn Wallgren.

LÄS ÄVEN: Bion i Sandviken varnar för bluff-sms – vill lura in dig i dyr fejktävling

Just nu beskriver han sig och sin personal som arbetslösa. Större delen av sommaren ser ut att gå förlorad. Men om alla förutsättningar finns öppnar biografen om bara några veckor.

Den första helgen i augusti öppnar portarna, om Hollywood tillåter det.

– Det hänger på om New Yorks och Los Angeles biografer öppnar. Är de stängda flyttas filmerna. Ingenting är säkert ännu, säger Björn Wallgren.

Han poängterar att läget snabbt kan förändras.

– Det här är vad vi vet i dag, just nu, det här klockslaget. Men slår vi upp Hollywood Reporter eller Variety i kväll kanske det står ett helt nytt besked där. Man har blivit en riktigt nyhetsjunkie av det här.

Enligt Björn Wallgren rör det sig om olika typer av filmer som kan komma att gå upp på biografen. Allt från amerikanska storfilmer, svensk ungdomsklassiker i nytappning till en helt ny spelfilm från Disney.

När öppningen väl sker kommer bion vara fullt coronaanpassad, som han kallar det. Ingen kommer behöva oroa sig för att smittas varken i butiken eller salongerna.

– Vi kommer ha så att bokar du en plats så får du en tom till höger och vänster om dig. Bokar en till så blir det samma där. Vi håller en stol mellan varje person hela tiden.

I allra värsta fall – om öppning inte är möjlig i augusti – kan situationen bli svår för biografen. Men då man var tidig med att stänga när pandemin startade har man köpt sig lite tid.

– Då vi bromsade hårt tidigt håller vi till augusti och september. När vi öppnar sen kommer kostnaderna så klart också öka, vilket vi är förbereda på. Så det är med lite skräckfylld entusiasm som vi öppnar upp här i höst, säger Björn Wallgren.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar