Klassiska fiket Marangoni på gränsen till konkurs: “Coronan innebar en katastrof”


Paret Jimmy och Mimmi Gälldin tog över anrika Konditori Marangoni på Hyttgatan för tolv år sedan.

För några år sedan hade paret svårt att få verksamheten att gå runt på grund av kundtappet när omfattande gatuarbeten gjordes i centrala Sandviken. Flera butiker och matställen tvingades stänga under de här åren.

– Det var rena katastrofen. Vi hade det riktigt tufft och klarade oss nätt och jämnt genom krisen, säger Mimmi Gälldin.

Men ännu värre blev det med coronakrisen. Paret tvingades säga upp alla sina anställda.

De enda som jobbar på fiket nu är ägarna själva. Jimmy Gälldin bakar och Mimmi Gälldin sköter försäljningen.

Mimmi Gälldin berättar att de tappat hälften av sina intäkter och är nära ruinens brant.

– Vi använder firmans besparingar, tidigare vinster, för att täcka upp utgifterna. Men det finns inte så mycket pengar kvar längre.

Är allt hopp ute?

– Känslomässigt nej. Men allting handlar om pengar. Vi vill inte bara kasta in handduken utan kämpar på så länge det går. Jag älskar det här jobbet och kontakten med kunderna. Efter tolv år tycker vi båda att det fortfarande är roligt att gå till jobbet varje morgon. Men går det inte längre så går det inte.

Hon menar att konkurshotet hade känts annorlunda om det berott på dålig service eller på att deras produkter varit undermåliga.

– Men så har det inte varit. Vi har skött oss bra. Allting beror på coronakrisen att vi förlorat hälften av våra kunder, säger hon och berättar att de förut varje fredag bakade fyra gånger så mycket jämfört med andra vardagar för att fikabröd och tårtor skulle räcka till kundernas fredagsfikor.

– Men nu har fredagsfikat försvunnit helt.

Om ni tvingas slå igen, vad ska ni göra istället?

– Jag vet inte vad vi skulle göra i stället, kanske öppna ett annat fik.

Kaféet grundades av Robert Marangoni redan i början av 1950-talet. Därefter tog Tommy Boström över och hade fiket i 40 år.

Det var Tommy Boström som sålde Konditori Marangoni till paret Gälldin år 2008.

– Vi har byggt upp en bra kundkrets och har en bra relation till kunderna. Jag kommer absolut sakna kontakten med kunderna om vi tvingas stänga, säger Mimmi Gälldinarbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar