Billerud Korsnäs upptaxeras med 160 miljoner – och får straffavgift för “lyxjakt”


Det börsnoterade bolaget Billerud Korsnäs har omkring 4 500 anställda i koncernen varav cirka 900 vid fabriken i Gävle. År 2018 låg omsättningen på 10,2 miljarder kronor och vinsten var 2,6 miljarder.

Skatteverket har granskat bolagets deklarationer och upptäckt oriktiga uppgifter och felaktiga avdrag. Myndigheten anmärker på bolagets jaktutflykter som anses vara “lyxbetonad representation” och därmed inte avdragsgilla.

– Det ingår inom ramen för vår verksamhet att bedriva jakt. Det är en del av vår viltvård som kommer med ansvaret att äga och förvalta skogsmark, säger Louise Bjarke, presschef på Billerud Korsnäs.

Bolaget brukar bjuda in kunder på representationsjakt och då följs ett regelverk som bland annat innebär att kunderna betalar sina egna resor, enligt Louise Bjarke. Men Skatteverket anmärker bland annat på att kostnader för jakten har kvittats mot intäkter av köttförsäljning på ett sätt som inte är tillåtet.

– Absolut har vi gjort fel, vi trodde att det gick att kvitta. Vi kommer att hantera detta korrekt i framtiden, säger Louise Bjarke.

För år 2017 upptaxeras bolaget med 1,1 miljoner kronor och ska därför betala 249 000 kronor mer i skatt. Dessutom får bolaget skattetillägg, ett slags straffavgift, på 115 000 kronor på grund av de oriktiga uppgifterna i deklarationen.

För år 2018 upptaxeras bolaget med hela 160 miljoner kronor och krävs på 35 miljoner kronor mer i skatt. Detta bland annat på grund av att bolaget gjort avdrag för reservdelar som tidigare bokförts som tillgångar.

– Men det betyder inte att vi får bakläxa. Vi har haft en dialog med Skatteverket och räknar med att få tillbaks pengarna, säger Louise Bjarke.

Reservdelarna är enligt henne 70 000 artiklar som måste sorteras på ett bättre sätt.

– Vi har inte kunnat ge den detaljgrad som Skatteverket kräver, men det kommer vi att kunna göra, vi behöver bara mer tid, säger Louise Bjarke.

Ekonomin i bolaget kommer endast att påverkas marginellt, menar hon. Eftersom bolaget räknar med att få tillbaks de 35 miljonerna inom två till sju år “bokas” beloppet som en uppskjuten skattefordran i bokföringen och ger därför ingen effekt på resultaträkningen.

Den höjda skatten för “lyxjakten” plus skattetillägg och moms, sammanlagt cirka en halv miljon kronor, kommer däremot att belasta resultaträkningen för tredje kvartalet i år.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar