Alarmerande uppgifter från Länsstyrelsen – efterlevnaden av restriktionerna minskar: “Sommaren gör sitt”


Länsstyrelsens senaste lägesrapport som släpptes på måndagen visar brister i efterlevnad av Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Den grundar sig på de rapporter som länets kommuner och andra aktörer gör till länsstyrelsen.

Ungdomar lyfts fram som en grupp som inte alltid följer rekommendationerna om fysiskt avstånd fullt ut.

– Vi gör ett bra jobb men jag tror sommaren gör sitt. Pandemin har pågått ett bra tag nu och det finns en trötthet i att följa i riktlinjerna fullt ut.

Tidigare i juli fick den första Gävlekrogen stänga på grund av de inte skött coronarestriktionerna. Nu är det framförallt samlingar i utemiljö som väcker oro.

– I Gävleborg har det framförallt kommit rapporter om spontana samlingar i parker, badplatser och torg och det skapar en oro för smittspridning. Det är ofta anonyma personer som hört av sig och upplever att det är trängsel. Det handlar om att stödja systemet trots att man inte själv tillhör en riskgrupp.

Folkhälsomyndigheten har varnat för en andra våg i smittspridningen av covid-19 och Johan Höglund menar att det är extra viktigt att hålla ut just därför.

– Det finns ett scenario med prognos för en andra våg och det är kopplat till att det blir ökade kontakter under sommaren. Vi har sett en positiv trend överlag men den får inte göra att vi slappnar av.

Trots denna rapport menar Johan Höglund att det inte är aktuellt att vidta några ytterligare åtgärder i nuläget.

– Läget är fortsatt allvarligt men stabilt och vi har inte fått några alarmerande rapporter.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar