“Resursslöseri när flera aktörer slåss om samma kunder”


På Hållnäshalvön i Norduppland kämpar bredbandsgruppen i sockenråd för att alla på orten ska få tillgång till snabbt internet. Men konkurrens mellan marknadsaktörer sätter käppar i hjulen – trots att både Vattenfall och Telia intygat att det inte finns stora pengar att hämta på fiberutbyggnaden på landsbygden.

– Det känns som vi kämpar i motvind, säger Åsa Norling.

Tillsammans med Sverker Sjöqvist och några till från bredbandsgruppen i Hållnäs Sockenråd driver hon frågan om bredbandsuppbyggnaden på halvön. Ett projekt som i nuläget tycks omöjligt att ro i hamn.

– Det blev fel från början, berättar Sverker Sjöqvist. Aktörerna erbjuder inte samtliga boende inom området bredband utan väljer ut de mest lönsamma trots att de har fått bidrag.

Det enda kravet för bidrag är att man levererar ett öppet nät. kunderna kan själva välja det billigaste internetalternativet. Men enligt Sverker Sjöqvist glöms en viktig detalj bort:

– Varje internetleverantör betalar en nätavgift för att få nyttja nätet. Den avgiften kan nätägaren när som helst ändra på. Det har faktiskt hänt, en nätägare höjde sin avgift med 40%. Då tvingades internetleverantören höja sin avgift lika mycket, berättar han.

Konflikten har pågått sedan 2018. Då hade IP Onlys arbete med bredbandsutvecklingen redan stått stilla sedan länge. Hållnäs Sockenråd bestämmer sig för att ta saken i egna händer. Ursprungsplanen var att själva stå för grävningen, men det visar sig snabbt bli för kostsam. Då börjar de istället leta efter olika aktörer att samarbeta med. Air2fibre på Bluecome och Tierp Fiber Network anlitades som fiberleverantörer.

– Idag har 200 fiberavtal tecknats, dessvärre behöver vi nå upp till 300 enligt de överenskommelser vi har med Bluecom. Men många ortsbor är bundna till IP-Onlys ursprungliga kontrakt och får inte byta vilket försvårar det för oss, säger Åsa Norling.

– Och eftersom vi inte kan leverera öppet nät så får vi inte heller något bidrag, tillägger Sverker Sjöqvist.

Nu har ett nytt problem uppkommit. Det behövs flera telemaster om bredbandsutbyggnaden ska bli verklighet.

– Vi har varit i kontakt med Tierps kommun för att få dem att stödja oss med bland annat reducerad bygglovsavgift för masterna. Svaret vi fick blev att man inte kan ge någon aktör fördelar utan att man måste vara opartisk. Samtidigt erbjuder man vår huvudkonkurrent att köpa en sedan tidigare nedgrävd kanalisation till underpris. Opartisk var ordet, säger Sverker Sjöqvist.

– Det viktiga för oss är att alla på hela halvön ska erbjudas bredband. Men det känns som ett resursslöseri när fler aktörer slåss om samma kunder, inflikar Åsa Norling.

Tierps kommunen bemöter kritiken i ett skriftligt mejl till Arbetarbladet. Informationen om att en nedgrävd kanalisation skulle sålts till ett underpris är inte korrekt, menar de.

Om det blir en försäljning av kanalisationen mellan Fagerviken och Edvalla så kommer den säljas till ett marknadsmässigt pris. Det betyder att kommunen kommer tjäna pengar vid en eventuell försäljning. Men innan kommunen kan skriva på avtalet med en ny köpare så ska den köparen kunna uppvisa för kommunen att de har sökt egna markavtal med alla fastighetsägare innan tillträde äger rum.

Samtidigt rustar IP-Only för fiberläggning på hela Hållnäshalvön. På grusvägarna i Grönö på halvöns västra sida dundrar en röd traktor av märket Massey Ferguson fram. Bak på traktorn sitter en konstruktion som vid första anblick påminner om jättelika garnnystan. I själva verket är det rullar med färgglada kablar och rör som kopplats till en maskin försedd med diamantklinga. Klingan sår ett djup på 48 centimeter varvid sladdar matas ner i marken. Metoden kallas för diamond microtrenching.

IP-Only har inlett ett samarbete med företaget Jirvelius World Wide Microtrenching AB som tillhandahåller teknik som gör fiberläggningen snabbare än vid traditionell grävning.

I vissa områden ligger tomterna på stenig och svåråtkomliga marker.

– Det här hade varit omöjligt att gräva utan den här tekniken, berättar Andreas Eriksson, kommunansvarig på IP-Only, och syftar på diamantklingan som sågar genom allting, även de största stenarna.

Fortlöper arbetet enligt tidsplanen?

– Vi har haft förseningar som bland annat berott på strul med markavtal. Nu är iallafall hela fiberläggningen klar i Fagerviken och snart väntar resten av Hållnäshalvön, säger Eriksson.

Han bekräftar att IP-Only har köpt den nedgrävda kanalisationen mellan Fagerviken och Edvalla och att det bara återstår “små teknikaliteter” innan köpet är i hamn.

– För att få gräva ner fiber i Trafikverkets vägområdet behöver vi få ett tillstånd med information om vart inom vägområdet vi får gräva, och hur arbetet ska utföras. Det kan ta uppemot tre till fyra månader innan ett sådant tillstånd är påskrivet och klart, säger Eriksson.

Eriksson beklagar att det behöver ske en konkurrens om kunderna och säger att det är lätt att man vilseleds mellan valet av fiber eller mobilt bredband.

– Fiber är enkelt att anpassa utifrån framtidens teknik och har obegränsad kapacitet, säger han.

Bredbandsutbyggnaden har många gånger liknats vid den levande landsbygdens ödesfråga. På Hållnäshalvön är den frågan fortfarande långt ifrån besvarad.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar