Henrik och Emma Zetterberg om nya livet i Mölle: ”Det är helt nytt”


Baguetten Detroit 313 heter så för att Henrik Zetterberg spelade mer än tusen NHL-matcher för Detroit Red Wings åren 2002-2018 plus att han och Emma bodde i staden i tolv år tillsammans. 313 är riktnumret till Detroit och Detroit 313 innehåller pulled pork, picklad rödlök, cole slaw och BBQ-sås.

Henrik tyckte jag skulle ta den.

Det tyckte han rätt i.

För tre år sen bjöd Höganäs kommun in till en tävling om att fräscha upp hamnen i Mölle, Henrik och Emma Zetterberg vann och har nu öppnat en baguetteria.

Men det var på håret att den blev verklighet.

– Det här äventyret var Henriks idé från början, säger Emma, och eftersom de är ett gift par som känner varandra väl fyller de ofta i varandras svar och Henrik säger:

– Vi hade varit i Sverige över sommaren och skulle åka tillbaka till Detroit när vi fick höra att kommunen här erbjöd folk att friköpa tomterna i hamnen för att göra nåt vettigt av dem …

–  … och jag ringde och pratade med säkert tio kommunmän, ”vem håller i tävlingen, vi måste få vara med”. Tiden för att anmäla sig gick ut dan därpå och man var tvungen att lämna in affärsidé och ritningar och jag bara: ”Ta det lugnt! Gör ingenting! Vi har en sjukt bra idé” och jag skrev ner den och lämnade in den samma dag och… den gick hem…de tyckte det var en bra idé, säger Emma.

Baguetterian i Mölle hamn.

Foto:
CHRISTIAN ÖRNBERG

Henrik och Emma Zetterberg.

Foto:
jkpgfoto

Baguetterian i Mölle hamn.

Foto:
CHRISTIAN ÖRNBERG

”Trivs jättebra i Skåne”

Mölle var ett legendariskt semesterparadis för den skånska överklassen i början av 1900-talet, bilderna på badgäster i hel, randig dräkt och hatt är klassiska, men Mölle blev ändå kallat ”syndens näste” och mycket riktigt är en av baguetterna döpt till Synden i Mölle, med räk- och laxröra och picklad fänkål.

Med tiden blev hamnområdet i Mölle ganska nedgånget, framför allt hamnpiren med krimskramskiosker och en stank av gammal frityr som låg tung likt en rälig dimma över havet.

Nu är det gamla och sjaviga borta, en bra dag ser man Danmark och kan imponeras av Kullaberg, som är det högsta en infödd skåning känner till. Kvar på och kring piren är Systrarna på piren, Knafves, Båthuset, fiket i gamla brandstationen och i en cirkelformad byggnad, direkt till vänster när man kommer till hamnen, ligger 2020Mölle som baguetterian heter.

Det är där vi träffas, mäter ut avstånden och håller dem, och när jag frågar hur en norrlänning som bott i Detroit klarar av att bo i Mölle i Skåne svarar Henrik:

– Vi trivs ganska bra med livet. Har funkat bra efter att jag slutat med hockeyn, jag känner mig nöjd. Och jag trivs jättebra i Skåne, vi hade alltid tänkt oss att ha Skåne som bas när eller om vi flyttade hem. Det enda jag kan sakna från Norrland ibland är snö.

– Då får han åka till Vallåsen, där är fejksnö, säger Emma.

Egentligen är det inte sant att Henrik Zetterberg lagt av med hockey. Jo, en efterhängsen, elak och svårbedömd ryggskada – som han led av längre än vi fick veta – gjorde att han slutade spela, men han är av olika skäl fortfarande klassad som spelare, fast skadad, i Red Wings.

– Jag har till och med en säsong kvar på kontraktet. Och nu är ryggen helt okej, om jag sköter mig, jag kan spela golf och padel och är nöjd med det, hockey är det inte tal om.

Henrik Zetterberg är född i Njurunda 9 oktober 1980. Han inledde hockeykarriären i Njurunda och spelade i Timrå, där han fick Guldpucken, innan han flyttade till Detroit Red Wings och så småningom efterträdde Nicklas Lidström som lagkapten.

Red Wings vann Stanley Cup 2008, Henrik tog OS-guld med Tre Kronor i Turin 2006 och har ett VM-guld, ett VM-silver och två VM-brons och är en av de bästa svenska spelarna genom tiderna.

 

Emma Zetterberg är född Andersson i Ängelholm 24 april 1979. Hon blev känd för sin medverkan i ”Expedition: Robinson” 2001 och hon vann programmet 2003. 

Hon spelade in albumet ”Who I am” 2002 och har varit programledare för ”Emmas värld”, ”Dolce vita” och ”Á la Emma”.

 

Paret gifte sig i Brunnby kyrka 2010. Tillsammans har de sonen Love, 4, och de bor i Ängelholm med fritidshus i Mölle, där de driver 2020Mölle. 

Saknade familjerna

Beslutet att flytta till Sverige växte fram, men tog ordentlig fart när Henrik och Emma fick sonen Love 2015.

– Det var verkligen då vi kom på att vi saknar våra familjer och svenska vänner. De första tio åren i USA var jag inte alls säker på att flytta hem överhuvudtaget eftersom vi trivdes så bra i Detroit, men sen… när jag inte spelade… skulle vi ha stannat kvar där skulle jag ha jobbat med Red Wings i nån form, men jag kände mig färdig med den biten, det kändes bra att få ett break och göra nåt annat.

– Och det ska mycket till innan det blir matcher i NHL i år. Spelar de ingen baseboll där borta, som är nationalsporten, hur fan ska de då spela hockey? Ingen får bli sjuk och då är det ju omöjligt. Blir en sjuk i ett lag borde alla sitta i karantän och sätter de ett lag i karantän kan ju inga lag spela. Jag förstår inte hur de kallt räknar med att alla i alla lag, alla i ledningen och alla i en arena ska hålla sig friska.

Henrik Zetterberg.

Foto:
CHRISTIAN ÖRNBERG

Emma Zetterberg.

Foto:
jkpgfoto

Henrik kan bli aktuell för Hall of Fame nästa år, men säger:

– Jag såg en lista där ”Henke” och ”Danne”, alltså bröderna Sedin, ligger i topp. De har hamnat i nåt som heter ”first ballot” och där är inte jag. Det är vissa kriterier som jag inte har kommit upp i, så säg så här, jag har inte börjat knåpa på nåt tal.

Han säger sig inte sakna hockeyn, men när Red Wings kommer hit och kollar spelare brukar han åka med och titta, det är den kontakten han har med sporten och NHL.

– Om det är hockey-VM och final, då kan jag känna att – fan, det hade varit kul att spela, men inte matcherna i grundserien.

Blev en turistattraktion

Henrik och Emma har båt i Mölle och tanken på att öppna en take-out kom sig av att det breddes så många mackor i det Zetterbergska hemmet varje gång de skulle till sjöss med gäster och det alltid var nån som till slut ropade ”Går det verkligen inte att köpa nånting här?”.

De bodde till att börja med på Skäret som ligger några kilometer från Mölle, mitt emellan Arild och Jonstorp, och deras hus blev en turistattraktion. Jag kan erkänna att jag själv gled förbi ibland och pekade och sa att där bor ”Zäta” och Emma.

– Att vi flyttade därifrån till Mölle berodde inte på det, vi hade inga fönster ut mot vägen så det enda folk såg var en sån svart, liten låda. Men huset var för litet och vi saknade att kunna gå till nåt fik eller en krog, det blev dyrt i längden att bo så nära Flickorna Lundgren.

Det som är så bra med USA är att allting fixar sig

Det är ett legendariskt fik, men längre upp i backen på Skäret låg restaurangen Rut på Skäret och jag måste fråga om en story som Thomas Pagden berättade. Han drev krogen i några år, jag kände honom väl och han berättade att Henrik och Emma kom dit och hämtade äggakaga med stekt fläsk och lingon och fick hela stekjärnet med sig hem.

– Ja! Det hände flera gånger, säger Emma.

– Till slut köpte vi ett eget järn och tog med oss och så fick kockarna laga äggakagan i det, säger Henrik.

– Men nu är där ingen krog längre, nu bor där en familj, säger Emma.

Vi har alla tre bott länge i USA och kommer på att det vi saknar därifrån är småsaker. Jag brukar säga att jag saknar en riktig, grym dry martini i ett glas fyllt till brädden och inte en blaskig fyra gin och vermut och Emma säger:

– Ja! Och så får man påfyllning utan att man vet om det. Det kan vara på gott och ont, lite för bra service ibland.

En strid ström av människor handlar – och några passar på att ta ett foto.

Foto:
CHRISTIAN ÖRNBERG

Henrik säger:

– Det som är så bra med USA är att allting fixar sig, där finns en otrolig serviceanda. Emma har hela tiden sagt att vi ska ha den servicen, det ska inte vara några problem här.

– Vill man ta bort en ingrediens, vill man dela, vill man ha hälften/hälften så ska det gå. Det är i Sverige alldeles för mycket ”nej, det går inte” eller ”det kostar femton kronor extra”.

”Fantastiskt äventyr”

Att åka till Detroit och spela hockey var förstås speciellt för Henrik Zetterberg när han var ung och ny och från Norrland, men han hade hockey, han hade ett inrutat liv med lagledning och en omklädningsrumsfamilj. Emma hade ingenting, mer än Henrik, förstås, när hon lämnade sitt liv och sin karriär i Stockholm och flyttade dit. Hon säger:

– De tre-fyra första åren var det svårt att komma in i den nya världen, jag var så rotad i Stockholm, i mina grejer, i min karriär och hade svårt hitta mig själv, jag menar, vem var jag i den där NHL-cirkusen? Hur skulle det funka att leva med en så sjukt bra hockeyspelare som måste vara på träningarna varje morgon och som reser jättemycket. Men sen liksom bara vände det och det var ju ett fantastiskt äventyr och vi har många goda vänner där.

– Men jag tyckte alltid att det var konstigt att Henrik inte kunde skippa en träning och äta frukost med mig i stället, det tyckte jag var jättekonstigt.

– Jag kan ändå sakna… inte hockey, men att få uppleva sporten så nära, som när man hade svenskar på besök och skulle ta dem på deras första NHL-match, det var en häftig känsla. Jag kan sakna Joe Louis Arena, den höll knappt ihop, det regnade in och där luktade konstigt, men känslan.

Henrik fyller i:

– Det var otroligt familjärt där. När man gick in träffade man alla som jobbade. I nya arenan (Little Caesars Arena) ser man ingen. Du åker till parkeringen och därifrån tar du en hiss rakt ned i omklädningsrummet, vi spelare gick genom hela den gamla arenan, det var väldigt speciellt.

– Att vi hade ett något bättre lag i Joe Louis Arena kanske kan påverka de goda minnena, lägger han till.

Love är född i Detroit och har dubbelt medborgarskap.

– Han är jänkaren i familjen, säger Emma.

– Alla trodde vi döpte honom till ”Love” (kärlek) och att det var en tjej. Det stod faktiskt så på Red Wings hemsida, ”Grattis Emma och Henrik till er dotter Love”.

SportExpressens Mats Olsson i samtal med Henrik och Emma Zetterberg.

Foto:
CHRISTIAN ÖRNBERG

Foto:
CHRISTIAN ÖRNBERG

”Stod i kyrkan och svettades”

Jag säger att jag (nästan) var på deras bröllop i Brunnby kyrka för tio år sen. Jag åkte förbi, såg en folksamling och kom ihåg att Henrik och Emma skulle gifta sig. Jag såg ryggtavlan på den store Tomas Holmström och stod sen utanför kyrkan bredvid en liten flicka och hennes mamma. När Emma klev ur bilen hon åkte i såg hon verkligen ut som en sagoprinsessa. Flickan ryckte sin mamma i armen och sa:

– Mamma, mamma, var är hennes prins?

Han är ingen prins, han är hockeyspelare, tänkte jag.

– Jo du, den prinsen stod nervös inne i kyrkan och svettades, säger Henrik.

Med tanke på deras amerikanska bakgrund var jag säker på att baguetterian hade rötter i USA, som är ett fantastiskt smörgåsland, men Henrik säger att tanken härstammar från tiden han spelade i Timrå.

– Detta var tidigt 2000-tal och när Per Hallin kom till Timrå bodde han på Trädgårdsgatan i Sundsvall, på andra våningen, och på markplanet fanns en baguetteria som var otroligt populär. Där var alltid långa köer och jag och ”Pelle” åt ofantligt många baguetter så i min skalle var baguette ett givet val, baguette var lika med framgång och långa köer.

– Din favorit med kyckling i curry är ju med, säger Emma.

– Japp, den åt jag massor av i Sundsvall, men jag fick kämpa för att få med den på vår meny.

– Det är två läger, antingen gillar man curry, eller så… vi har väl sålt sju-åtta på en vecka.

– Nej, på dan! Vi säljer sju-åtta om dan, jag är väldigt noga med att kolla hur många vi säljer.

– Du köper dem själv, det är så det går till.

Baguetternas namn

Baguetten med kycklingröra och curry heter Ted efter hockeylegendaren Ted Lindsay (1925-2019) som spelade i både Chicago Blackhawks och Red Wings.

 

Räkan Karlsson innehåller skagenröra, ägg och dill och är döpt efter den elegante backen Erik Karlsson.

– Han hatar att kallas ”Räkan”, men han gick ut i Aftonbladet och sa att han var bättre golfare än jag så nu fick han igen, säger Henrik.

 

Göran Störan (leverpastej, rökt fläsk, rostad lök, pepparrot, champinjoner) är döpt efter Henriks pappa och är ett klassiskt smörrebröd för danska båtgäster, det kommer många både danska och tyska båtar till Mölle.

 

Holmström 96 (renstek, lingonslaw, syltade trattkantareller) har förstås namn efter Tomas Holmström, som ingen kunde rubba framför motståndarmålet.

 

Emma är född i Ängelholm, men hennes farmor, Millan, som gick bort 2018 och skulle ha fyllt 100 i år, var född i Höganäs och berättade att när hon var liten brukade de gå från Höganäs till Mölle för att bada. Då fanns inga baguetter, men det finns en Millan på 2020Mölle som innehåller hummus, grillade grönsaker, ajvar och hasselnötter.

”Mest för Loves skull”

Familjen Zetterberg har ett hus högt upp på Mölles sluttningar, men bor i Ängelholm på vintern. Henrik säger:

– Det är mest för Loves skull. Mölle är ödsligt på vintern och även om jag hade kunnat bo här, jag trivs när det är lite ensamt och ödsligt, så är Ängelholm bra, vi har nära till dagis, och allting blir enklare när Love så småningom börjar med aktiviteter.

Emma säger:

– Vi har ett ställe 40 minuter bort som vi kan åka till en onsdagskväll på hösten om vi känner för det. Det är underbart med en höstdag här ute, Henrik har ju aldrig varit hemma på hösten, eller firat jul i Sverige, det är helt nytt för honom.

Emma hade en musikkarriär för 13 år sen och jag frågar om hon lyssnar på nån ny musik i dag.

– Nej, Love älskar min ”Weightless” (från 2002), men själv är jag helt fast i gammal jazz från 30- och 40-talen, Dinah Washington passar bra här, det är bara sån musik i högtalarna. Jag är nog en gammal själ, jag är ju lite äldre än Henrik också, det får jag höra. Det skiljer två år mellan oss eftersom han inte fyller förrän i oktober, men då blir det baluns. Eller man får kanske inte ha fest då heller.

– Vad skönt, säger Henrik.

Eftersom dagen är solig och relativt vindstilla sitter jag på en bänk och ser en strid ström av människor som handlar, äter på plats eller tar med sig, men också människor som vill tacka för att det händer nåt nytt och bra i Mölle och vill ta selfies.

Man ska inte underskatta dragningskraften hos en käppakrigare och en Robinson-drottning.expressen

Related posts

lämna en kommentar