Efter lång väntan – biogasmacken vid Teknikparken är på gång: “Bra placering”


I Gästrike Ekogas anläggning i Forsbacka blir matavfall till metangas som sedan säljs som fossilfritt drivmedel. Bolagets största kund är bussbolaget Vy som tankar drygt 50 av sina fordon vid biogasmacken på Sörby Urfjäll.

Den tankstation som nu byggs vid Teknikparken riktar sig i första hand till en annan målgrupp.

– Biogasmacken är efterlängtad av taxibolagen, renhållningen och flera kommunala verksamheter. För privatbilismen har den också en bra placering vid E4:an och E16, säger Jürgen Lorenz, vd för Gästrike Ekogas.

Enligt honom finns idag cirka 420 gasbilar i Gästrikland.

Redan år 2014 kom tankstationen på tal, sedan dess har Teknikparkens fastighetsägare överklagat planerna på grund av säkerhetsskäl och Länsstyrelsen på grund av att marken ligger på skyddsområde för vattentäkt.

Läs mer: Möt Brynäs ordförande i rollen som ny vd för kritiserat gasbolag

Och även om bygget nu har kommit igång lär det dröja mer än ett år innan macken kan invigas. Bara att upphandla alla komponenter till anläggningen kommer att ta nio månader, enligt Anders Bergman som är projektledare för bygget.

– Planen är att vara klara till hösten 2021, säger han.

Prislappen på gasmacken är åtta miljoner kronor. Gästrike Ekogas står för fem miljoner och Naturvårdsverket för tre.

– I anslutning till macken kommer Gävle Energi också att bygga en station för snabbladdning. Det viktiga är att erbjuda en bra service i konkurrens med fossila drivmedel, säger Gästrike Ekogas vd Jürgen Lorenz.

Fakta / Gästrike Ekogas

* Bolaget Gästrike Ekogas ägs till 49 procent av Gävle Energi och till 51 procent av Gästrike Återvinnare som i sin tur ägs av ett kommunförbund där kommunerna i Gästrikland plus Älvkarleby ingår.

* Biogasanläggningen i Forsbacka, som kostade 145 miljoner att bygga, invigdes i september 2017.

* Nu går den för fullt och omvandlar varje år 17 000 ton matrester till fordonsgas.

* I Forsbacka jobbar tolv av bolagets 14 anställda, de övriga två är stationerade vid Duvbackens reningsverk där bolaget sedan år 2011 utvinner fordonsgas ur slam.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar