“De som storhandlar har oftast med sig egna påsar”


Bo Kåresjö bor i Furuvik och stannar ofta för att handla på Tempo i Bomhus. Tidigare köpte han alltid en plastkasse men sedan priset höjdes till sju kronor tar han med egen påse till butiken. Han tycker att det är bra att det blivit dyrt, för att det är enda sättet att få folk att ändra sitt beteende.

– Det krävs medvetenhet och närvaro. I dag glömde jag påsen i bilen men då var det bara att gå ut och hämta den.

Wictoria Wallén har jobbat i Tempobutiken, som tidigare hette Halvards Livs, i 23 år. Hon ser inte att försäljningen av plastkassar har minskat så kraftigt som många redovisar. En del kunder storhandlar i butiken och har då oftast påsar med sig men majoriteten kompletteringshandlar och köper då gärna en påse.

– Behöver man en kasse så tar man en. Men många fler har egna kassar med sig eller köper papperspåsar. Det behöver nog gå lite längre tid, ett år eller så, innan vi ser en stor förändring.

Tempo tillhör Axfood som även äger Willys och Hemköp. Axfood uppger att försäljningen av plastbärkassar i antal har minskat med ungefär 70 procent sedan skatten infördes för ett par månader sedan. Försäljningen av både papp och plast tillsammans har minskat med cirka 30 procent.

– Fler har med egna kassar och använder kassar fler gånger, vilket är en tydlig beteendeförändring, säger Magnus Törnblom, presschef på Axfood.

På Willys båda butiker i Gävle är minskningen, om man jämför juni 2019 mot juni år, runt 85 procent för plastkassarna.

– De som storhandlar har oftast med sig egna påsar. Av de som småhandlar köper en del påsar men då oftast i papper. De har infört det här för miljöns skull, det tycker jag är bra, säger Julia Östlund, ställföreträdande teamchef på Willys Hemsta.

Försäljningen av plastkassar på Coop har halverats i hela landet sedan skatten infördes den första maj. I Coop Mitt, som Gävle tillhör, har försäljningen av plastpåsar minskat med 38 procent för maj- juni i år jämfört med samma period förra året.

Maj-Britt Nygren bor på Söder i Gävle och storhandlar på Coop på Brynäs var fjortonde dag. Hon har alltid med egna kassar vilket hon även hade innan plastskatten infördes.

– I dag hade jag sju stycken med mig och alla gick åt.

Även Farah Husein har egna påsar med sig när hon storhandlar, vid mindre inköp händer det att hon köper en papperspåse, aldrig plast.

– De är jättedyra nu. Men jag tycker att de var bra att använda som soppåse, de man köper på rulle är så klena.

På Maxi Ica i Gävle har försäljningen av plastkassar minskat med 60 procent för maj-juni om man jämför med samma period 2019.

– Det är ett ganska redigt tapp på platskassar, säger Henrik Stööp, butikschef.

Däremot har försäljningen av papperskassar och flergångskassar ökat.

Platskassar

Skatten för en plastbärkasse är 3 kronor styck. För tunnare påsar är skatten 30 öre styck.

Årsförbrukningen i Sverige 2019 för den typ av plastkassar som mat vanligtvis bärs hem i var 74 kassar per person.

EU:s mål är att minska just den typen av kassar till 40 per person år 2025.

Källa: Regeringen.se och Naturvårdsverketarbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar