Nellie Taraba Wallberg stor tennistalang – nobbar boxningen


Hon var bara tre år när hon provade på tennis för första gången. 

Pappa Toni Taraba hade en bekant vars söner höll på med tennis och Nellie följde med till en träning och blev direkt förtjust i sporten. 

Sedan dess har det mesta handlat om tennis i 13-åringens liv, vars mamma är den före detta boxningsstjärnan Frida Wallberg. 

– Jag hade en reumatisk sjukdom som liten, och det bästa jag kunde göra för att underlätta problemen var att röra på mig. Och när jag började med tennis försvann sjukdomen, säger Nellie Taraba Wallberg. 

I början var det enkel träning med mjuka bollar, men sedan började Nellie ställa upp i en del småtävlingar. 

– Då insåg jag att jag var bra på tennis. Jag vann tävlingar och tyckte att det var roligare och roligare. 

”Det största jag har gjort”

Antalet träningar och tävlingar blev fler och fler. Och den senaste tiden har de riktigt stora framgångarna kommit. 

Nellie Taraba Wallberg har det senaste året vunnit både Salk Open för ungdomar och en internationell ungdomstävling i Kroatien. Och för ett par veckor sedan kom nästa framgång. Den 13-åriga tennistalangen tog då dubbla segrar i Båstad när Sveriges största utomhustävling för ungdomar avgjordes. 

Och det i åldersgrupper över sin egen ålder när hon vann turneringen både för 14-åringar och 16-åringar. 

– Det är jag väldigt stolt över, att jag vann där känns som det största som jag har gjort, säger Nellie Taraba Wallberg som dock menar att det ibland finns perioder när det inte går lika lätt. 

– Men när det går bra i början av en tävling fortsätter det ofta sedan. Och då får man bättre självkänsla och kan bara köra på. 

Nellie Taraba Wallberg.Foto: PRIVAT

Toni Taraba och Frida Wallberg är sedan många år tillbaka separerade men båda följer dotterns tennisframgångar med stort nöje. 

– Det har hänt väldigt mycket det sista året. Nellie har mognat mycket både på och utanför tennisplanen. Hon har de rätta fysiska egenskaperna, men allra mest tror jag att det handlar om att hon har en oerhörd träningsmoral, säger Toni Taraba. 

Mamma Frida Wallberg: 

– Jag har aldrig varit speciellt inblandad i tennisen, men jag är så klart oerhört stolt över Nellie och det märks verkligen att hon gillar det hon håller på med. 

Nellie bor hos sin pappa Toni i Göteborg. 

– Pappa har verkligen varit med överallt med tennisen, skjutsat, hämtat och följt med på träningar och tävlingar. 

”Vill inte råka ut för samma sak”

När Nellie beskriver sig själv som tennisspelare är det ord som säker, aggressiv, explosiv och bra fotarbete hon nämner. 

Några andra sporter än tennis har aldrig lockat Nellie Taraba Wallberg, inte ens boxning – trots att mamma Frida varit en av Sveriges mest framgångrika boxare någonsin. 

– Jag kan köra boxning någon gång för själva träningens skull, men det är aldrig något jag skulle vilja tävla i. Jag vill inte råka ut för samma sak som mamma gjorde. 

Frida Wallberg fick en svår hjärnskada i samband med en titelmatch för sju år sedan och är sedan dess långtidssjukskriven. 

– Jag minns inte så mycket mer av händelsen än att jag var hemma hos mormor och morfar och att vi såg matchen på tv. Sedan kommer jag ihåg att mamma låg mycket på sjukhus efter det. Men det är egentligen det enda jag minns, jag var så liten när mamma skadade sig. 

Frida Wallberg fick en svår hjärnskada i samband med en titelmatch för sju år sedan.Foto: MAJA SUSLIN/ SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Vad Nellie Taraba Wallberg har för framtida mål råder det ingen tvekan om. 

– Jag vill bli tennisproffs och en stor svensk stjärna.

Efter sommaren börjar Nellie högstadiet och det på en idrottsskola i Göteborg. 

– Då blir det förhoppningsvis lättare att kombinera skolan med tennisen.

Någon brist på motivation har Nellie dock inte trots att hon tränar i stort sett varje dag. 

– Jag längtar till varje träning och det känns på riktigt aldrig jobbigt att åka och träna. Och när det går bra, då vill jag bara träna ännu mer. 

Nellie Taraba Wallbergs huvudtränare är Robin Fahgén men sedan en tid tillbaka tränar hon också för tennisakademin ”Good to great” i Stockholm där Jens Jacobsson är hennes coach. 

– Nellie är väldigt driven och visar en stor vilja att utvecklas. Hon tränar hårt på att utveckla en internationellt gångbar spelstil som bygger på att kunna spela snabbt och tufft.

Själv ser Nellie inget att hinder i sin utveckling som tennisspelare. 

– Jag ser inget stopp. Jag kan bli hur bra som helst. 

LÄS MER: Wallbergs kärlekslycka: Har gift sig i hemlighet
LÄS MER: Wallberg varnades för att skaffa barnexpressen

Related posts

lämna en kommentar