Mångmiljonvinst för kritiserade Friskolan Lyftet: “Måste finnas en trygghet”


Han började sin karriär inom skolvärlden som lärare i idrott och spanska på Prolympia. Sedan gick han vidare till Friskolan Lyftet i Andersberg och jobbade som lärare där i flera år.

I september 2018 tog han och sambon Lisa Santis över bolaget bakom friskolan. Sedan dess har alla kurvor pekat uppåt.

Enligt den senaste årsredovisningen ökade omsättningen med 2,7 miljoner kronor från verksamhetsåret 2017/2018 till 2018/2019. Samtidigt minskade kostnaderna för undervisning och måltider med 400 000 kronor och personalkostnaderna med 700 000 kronor.

Vinsten i bolaget har gått från 386 000 kronor till fem miljoner – en ökning med nästan 1200 procent.

– Vi har ökat elevantalet från 160 till 190. Antalet anställda är också fler, sammanlagt är vi omkring 30 idag, säger Carlos Santis.

Friskolan Lyftet har en klass i varje årskurs från förskoleklass till nian. Bolaget bakom skolan redovisade förlust två år i rad mellan åren 2014 och 2015 men har sedan dess varit lönsamt och successivt ökat omsättningen.

Bolagets viktigaste intäkt är skolpengen, alltså det belopp som kommunen betalar ut som ersättning för varje elev. Att resultatet har förbättrats med över tusen procent inom loppet av ett år beror inte på någon enskild åtgärd, enligt Carlos Santis.

– Jag vill inte gå in på några detaljer. Men ekonomin har skötts bättre och vi har tagit in fler elever, säger han.

4,2 miljoner kronor av företagets vinst delades ut till ägarna, det vill säga Carlos Santis och hans sambo Lisa Santis. Men att maximera vinsten har inte varit utgångspunkten, enligt rektorn och vd:n.

– Det går inte att tänka så, fokus ligger på barnen och undervisningen. Vi budgeterar inte för att göra bra resultat utan för att eleverna ska ha allt de behöver. Samtidigt måste en skola ha bra ekonomi, det måste finnas en trygghet om man ska upprätthålla kvaliteten, säger Carlos Santis.

Läs mer: Skolinspektionen riktar kritik mot Friskolan Lyftet – kräver bättre ledarskap av rektornarbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar