“Han gör det här för sitt folk”


I samband med att tidningen publicerar nyheten att krogprofilen Shiyar Ali åtalats för grov näringspenningtvätt kontaktas vi av Kurdiska föreningen i Sandviken.

De har tidigare haft många samarbeten med Shiyar Ali. Nu berättar Ismail Hajo, medlem i kurdiska föreningen, att de känner ett ansvar gentemot honom.

– Vi i föreningen känner ett ansvar att lyfta den verkliga bilden av Shiyar Ali. Han har gjort mycket för utsatta kurder i Syrien och att han nu rubriceras som en brottsling känns helt fel, säger Ismail Hajo.

LÄS OCKSÅ: Sandvikenprofilen Shiyar Ali åtalas för grov penningtvätt efter miljonbeslag – skulle gå till hjälp i norra Syrien

För den kurdiska föreningen råder det ingen tvekan om saken. Pengarna skulle användas till att stödja de behövande i Syrien.

– Det ända sättet att se till så att pengarna når fram är genom att hitta en person som kan förmedla dem och hitta en väg så att de tillslut kommer fram. Shiyar var en av dessa personer, berättar Ismail Hajo.

Shiyar Ali är representant för det kurdiska styret i Rojava och har många kontakter i Syrien. Han har bland annat hjälpt kurdiska partier på olika nivåer.

Ismail Hajo berättar om en speciell gång då Shiyar Ali hjälpte dem att få ner ambulanser till Syrien. Även då var de insamlade pengarna bara i kontanter:

– Vi köpte ett antal ambulanser som vi sedan körde från Turkiet in till Syrien. Shiyar öppnade vägarna åt oss så att vi kom fram hela vägen.

Kurdiska föreningens hjälpinsats är inte på samma nivå som Röda Korsets. Det finns inget nummer att swisha till. Enda sättet att få in pengar är att samla in dem “manuellt.” Något som Shiyar Ali såg till att hjälpa dem med.

Ismail Hajo visar upp bilder på familjer som tack vare deras insamlingar fått tillgång till proviant.

– Det är mest till fattiga personer i den kurdiska delen av Syrien, inflikar Tosen Hajo.

– Vi har massvis med bilder som bekräftar vart pengarna hamnar och återigen, utan Shiyars hjälp hade vi inte kunnat nå hela vägen till Syrien, säger Ismail Hajo.

Han tillägger:

– Vi vill inte gå in på den juridiska delen, för oss är det viktiga att Shiyar inte utmålas som en brottsling. För det är han inte.

– Man blir irriterad. Vi känner ju Shiyar och vet att han bara vill göra gott. Han gör det här för sitt folk, säger Dalir Hajo.

Jakob Holmberg, chefsåklagare på 1:a ekobrottskammaren i Stockholm, berättar mer om penningtvätt och hur möjligheterna ser ut bistå ett krigsdrabbat land.

– Det finns massor med sätt att föra in pengar till ett krigsdrabbat land, egentligen är det bara fantasin som sätter gränser. Mycket beror på hur infrastrukturen i landet ser ut. Det kan ju röra sig om ett krigsdrabbat land som samtidigt har fungerande banker, säger han.

Enligt Shiyar Ali, Kurdiska Röda Halvmånen och även Kurdiska föreningen i Sandviken går det inte att överföra pengar via banken till norra Syrien.

De menar också att det är omöjligt att föra över pengar till en bank i Turkiet eller Irak, för att de då riskerar att beslagtas och hamna i orätta händer. Då är enda sättet att en fysisk person för med sig pengarna in i landet, påstår de.

När det kommer till vanlig penningtvätt så ligger det ett brott i grunden ,men när det gäller näringspenningtvätt så är det risken eller misstanken att det kanske skulle kunna ligga ett brott bakom man bestraffar.

Problemet i det här fallet är att pengarna delvis är insamlade som kontanter och då inte är spårbara.

–I vår del av världen är banken elektronisk och man använder inte kontanter i lika stor utsträckning som tidigare. När pengarna är inne i systemet kan man spåra dem, men det är däremot svårare att spåra kontanter. Det är även lättare att tvätta pengar i en bransch där det används mycket kontanter. I efterhand blir det svårt att följa hur pengarna går. Kontanter är ju av sin natur tänkta så att de ska byta händer, säger Jacob Holmberg.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar