En pyramid, ett spökhotell och världens första rondellhund – vi har besökt några av Sveriges märkligaste platser


Jaha. Utlandsresan inställd. Nöjesparkerna stängda. Festivalerna uppskjutna. Hur tar man sig an en Corona-sommar?

Ett sätt kan vara att leta efter det exotiska inom landets gränser. Det finns en hel del oväntat att upptäcka. Som en pyramid i Småland.

Jag och barnen besöker släktingar i Östergötland och Småland. Med oss tar vi boken ”Sveriges 100 märkligaste sevärdheter” av Fredrik Kullberg, och hemsidan ”Atlas Obscura”. Med dem som vägvisare botar vi hemmablindheten.

Pyramiden och Stjärneborg är en märkvärdig blandning av skönhet och självupptagenhet. Visioner och estetisk frontalkrock.

Atlas Obscura är en hemsida som lyfter fram ”hidden wonders” över hela världen, varav 227 platser i Sverige. Fredrik Kullbergs bok är en topplista med allt från UFO-monument i Skåne till Thaitempel i fjällen. Båda källorna blandar friskt, det är rolig mix av historia, konst, arkitektur och kuriosa.

Vi börjar med att ta hyrbilen till nummer tre på Kullbergs Märkligast-lista, Stjärneborg, några kilometer längs med kohagarna utanför Aneby i norra Småland.

Stjärneborg är Malte Liewen Stierngranats skapelse. En man född av adelssläkt 1871. Men familjens kassa hade sinat, och Malte begav sig till Amerika. Målsättningen var klar: ”Jag ska ha tag i en rik kvinna – och bryr mig inte om näsan så sitter i nacken.”

Om Maltes liv finns många skrönor, de flesta sanna. Som att Malte blev vän med USA:s president Roosevelt. Som att Malte åter i Småland byggde sig ett eget slott, för den första rika hustruns pengar. Som att Malte brukade dra i tågens nödbroms när de for förbi slottet, och därefter lyckades övertala SJ att bygga en privat järnvägsstation åt honom – den enda i landet.

Vi besöker Maltes lilla museum, där han samlat allsköns bråte – gammalt och långt bortifrån. Vi lyssnar på en av de ideella guiderna som engagerat berättar om Maltes smått osannolika liv och person. Därefter tar vi den lilla grusvägen bort genom grönskan. Där står den. Pyramiden. Sju meter hög. Kopparbeklädd. Mitt bland tallarna.

Malte var uppenbarligen en man med grandios kreativitet. När han på sina resor över världen kom till Egypten väcktes idén att begravas i en kopia av Cheopspyramiden. Så flera decennier före sin bortgång lät han uppföra den. Invändigt är den smyckad med kyrkolika målningar av Maltes födelse och död. Men han fick nej när han ville dra in telefon i pyramiden.

Pyramiden och Stjärneborg är en märkvärdig blandning av skönhet och självupptagenhet. Visioner och estetisk frontalkrock.

Stjärneborg har öppet för besök varje söndag från slutet av juni till slutet av augusti. Besök vid andra tider går att ordna om man slår en signal. Kika på hemsidan.

På vår väg genom Småland och Östergötland stannar vi vid Nygårdsrondellen i Linköping, där den allra första rondellhunden står placerad, i konstverket Cirkulation II, av Stina Optiz. Ett konstverk som resulterade i både folklig konst-boom och planering av terrordåd mot konstnären Lars Vilks. Senare på resan kommer vi till Oxelösund. I berget under ett oansenligt brunt trähus i skogen får vi en intressant visning av Femörefortet (36:a på listan), en Kalla kriget-anläggning byggd för att klara en atombomb tre gånger så kraftig som Hiroshima.

Och så gör vi ett stopp på nummer sju på Märkligast-listan. Stenkullens värdshus, strax norr om Norrköping. Reser man söderut längsmed E4:an är det stor chans att man noterat den vita, något bedagade praktbyggnaden. Uppförd av tobaksfabrikör Swartz år 1858. Besökt av en hel drös kungligheter, ambassadörer och kulturpersonligheter. Här har Ture Sventon filmats och här har Lars Winnerbäck tagit omslagsfoton till ett album.

En gång i tiden försökte ett spöke lyfta ut Marias pappa ur huset

Stenkullens värdshus är en rätt häpnadsväckande plats. Här finns salonger med antika möbler, oljemålningar och kakelugnar. Korridorer och lönnrum, kristallkronor glimmar och i källaren finns ett stort schackspel i taket. Och här spökar det. På fullaste allvar.

Stenkullens värdshus och hotell drivs helt på egen hand av Maria Svensson, som bott där ända sen hon var barn. Hon visar oss runt i den egensinniga byggnaden. Hon säger att hon nog är en bohem, som haft ett spännande liv. Maria berättar om de olika spökena i byggnaden. Hon har sett skepnader i ögonvrån. Hon känner dofter av cigarrök och Eau de Cologne. Gäster ser ofta en lång man i 1800-talsuniform, han har till och med fångats på foto, och en gång i tiden försökte ett spöke lyfta ut Marias pappa ur huset. Men nuförtiden är spökena snälla. Maria får ofta hjälp och energi från dem.

Mina barn lyssnar storögt på Marias beskrivningar, och kikar runt på alla besynnerliga föremål. Jag frågar Maria varför hon tror att så många spöken svävar runt just här.

– De har väl många fina minnen här. De trivs väl i huset. Det måste vara det.

Maria tar emot ett sällskap åt gången för övernattning på värdshuset. Hon har ingen hemsida, man får ringa dit och boka.

Gästrikland med omnejd finns representerat i både ”Sveriges 100 märkligaste platser” och ”Atlas Obscura”. Fängelsemuseet placeras högt på listan, Dragon Gate beskrivs med viss häpnad och kolla in Modelljärnvägens Hus strax norr om Uppsala, eller ganska galna ”Lilla Istanbul” i Sala.

Och etta på Märkligast-listan? Kvarntorpshögen, strax utanför Kumla. En hundra meter hög askhög från oljeutvinning på 60-talet. Idag en plats med vacker natur, fräck konst, och ännu rykande aska på sina ställen.

Sommaren 2020 är annorlunda på många sätt. Passa på att ta en oväntad omväg, i väntan på det vanliga.

Max Hebert

är manusförfattare som skrivit om både förälskade pensionärer och gängkriminalitet. Gillar smörgåsar och äventyr.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar