“Det finns ännu fler som lever på små marginaler”


Siffrorna som Kronofogdemyndigheten och Bris, Barnens rätt i samhället, tagit fram visar att fler än 182 000 barn har minst en förälder med skulder hos Kronofogden eller är under pågående skuldsanering. Det motsvarar drygt vart tolfte barn i Sverige.

På länsnivå ser situationen värst ut i Södermanland, Skåne och Gävleborg.

Jämfört med i fjol är det i Gävleborg 36 barn fler i år som lever med skuldsatta föräldrar.

Speciellt sommaren kan vara en jobbig tid för barn som växer upp i familjer där man har svårt att få pengarna att räcka till.

– Tyvärr tror jag att det finns ett stort mörkertal här, med ännu fler ekonomiskt utsatta som lever på små marginaler och nätt och jämt håller sig över ytan, säger Sara Stenquist, enhetschef för Konsument Gästrikland.

På Konsument Gästrikland har man inte märkt av att fler kommit för att söka råd och stöd. Sara Stenquist gissar att pandemins ekonomiska följdeffekter kommer att visa sig först om ett tag.

– Just nu är vi bra i fas, vi får se om vi behöver ändra några rutiner och omprioritera om behovet förändras, säger hon.

Alla som söker hjälp av skuldrådgivare hamnar i samma kösystem, man gör inga undantag för barnfamiljer. Däremot är man noga med barnperspektivet när man gör upp en betalplan.

– Många har svårt att prata om pengar och känner skam för den dåliga ekonomin, man vill skydda sina barn genom att inte prata om det. Risken är att det blir kontraproduktivt, säger Sara Stenquist.

Kronofogden och Bris samarbetar för att stötta barn som känner oro över sin familjs ekonomi och att nå ut med budskapet till barnen om att det inte är ensamma om sin situation.

Barn kan ringa till Bris kuratorer gratis och anonymt på 116 111. Även vuxna kan få stöd och guidning från Bris om hur man pratar om de här frågorna med sina barn.

Fotnot. I Älvkarleby kommun (som tillhör Uppsala län) är det 237 barn som lever i hushåll med skuld. Andelen barn i hushåll med skuld är 12,1 procent. (för 2019: 221 barn, 11,5 procent)arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar