Bara att räcka över drottningkronan


Jag är född i Norrland och har tillbringat hela mitt liv där. Visst, jag har många travdagar på Solvalla i ryggen samt besökt flertalet av landets travbanor. Men. En travdag utan kallblod är ingen fulländad travdag för mig.

Jag tror att vi är många från Norrland som känner så.

Redan när jag smög fram startlistorna till Årjängs V75:a i söndags vattnades det i munnen när jag fick se att loppet skulle stå mellan Åsrud Vilja och Ulsrud Tea. Den senare har länge varit den bäste i mina ögon, men efter ett par grymma insatser på svensk mark av Åsrud Vilja visste jag inte vem jag skulle hålla på. Äsch, bara att låsa på två streck var tanken hela veckan.

Det måste ha varit ett av de allra bästa V75-låsen på länge. I synnerhet i ett lopp för kallblod.

Det stod 2-2 i inbördes möten inför loppet i går. Men nu har Åsrud Vilja 3-2 och insatsen var minst sagt magnifik. Trots att hon fick vandra utvändigt om ledaren i stort sett hela loppet blev det en säker seger före Ulsrud Tea som avslutade starkt från tredje utvändigt men helt enkelt mötte övermakten den här gången.

Jag skulle vilja påstå att Ulsrud Tea (86 segrar) har varit nummer ett en längre tid, men efter gårdagens lopp är det nog bara att räcka över drottningkronan till Tor Örjan Johansens tioåriga dotter till Järvsöviking. 

Segertiden stannade på 1.21,7 över medeldistans vilket var lika med nytt banrekord.

– Jag har haft en otrolig sommar med henne i Sverige och resultaten är över förväntan så här långt. Men hon är i toppform och jag hoppas den ska hålla i sig ett tag till. Jag hade respekt för Ulsrud Tea, men min var helt enkelt bättre i dag.

– Faktum är att jag hade gått ut på förhand och sagt att vi siktade på att slå banrekordet och att vi lyckades med det känns extra bra, sade tränaren Tor Örjan Johansen.

Nu vill jag se Åsrud Vilja mot de bästa hingstarna nästa gång!

Jag måste ändå dela ut överbetyg även till tvåan Ulsrud Tea. Trettonåriga ston som levererar på det sätt hon gör har jag aldrig sett maken till förut. Att trava 1.21,9 full väg, i andra och tredjespår, är det få som klarar av.

Strong Pepper (V75-1) kom med ett gott rykte och levde upp till förväntningarna med Erik Adielsson, Tidigt till spets och lätt seger på 1.12,7/2 140.

Irritierande väntan dock på att loppet skulle i väg. Adrian Kolgjini ville korrigera utrutningen med mindre en minut till start. Störande moment för både spelare och inte minst medtävlare.

Böterna på 1 000 kronor var helt i sin ordning.

Milligan’s School blev svaret i Årjäng Stora Pris. Men det blev ett rumphugget lopp med galopper. Hästen var bra efter att ha fått ledningen, men loppet som helhet en besvikelse.

Vid Årjängs tävlingar i fjol blev banan svårbemästrad efter idogt regnande. Vädret var inte på topp  heller och det haglade även friskt under V75-6. En omlagd bana visade sig tåla regnet på ett bättre sätt än förr och förutsättningarna gick inte att klaga på.

Årjängs banmästare Andreas Eriksson förtjänar beröm.expressen

Related posts

lämna en kommentar